Kvinner i næringslivet – legemiddelindustrien leder an

På mange områder har Norge kommet langt innen likestilling. Men ikke i næringslivet. - Legemiddelindustrien i Norge er et unntak: her er hele 7 av 10 ledere kvinner, forteller Karita Bekkemellem.

Publisert 8. mars 2019

– 70 % av topplederne i legemiddelindustrien i Norge er kvinner. Og i LMIs styre er 50% kvinner. Internasjonalt er dessverre ikke industrien like god, der er det en lang vei igjen å gå, sier LMI-direktøren.

Tilsvarende tall i næringslivet totalt er 16  % kvinnelige toppledere i aksjeselskap og 7 % på ASA-nivå.

Bekkemellem var en av foredragsholderne på She Conference i Oslo Spektrum onsdag 6. mars. Konferansens tema i år var «equality matters». Målet er å motivere bedrifter til å satse på kvinner i ledelse, inspirere til tiltak for å få kvinner frem i slike posisjoner, og informere om hvordan dette kan påvirke virksomheters fremtidige suksess.

Vær ærlig på at det koster

– Jeg tror vi som kvinner må gå litt i oss selv, kjenne etter om vi ønsker å ta på oss de utfordringene som forventes av oss, og være ærlig på at å være leder koster. Noen av oss blir skilt, vi møter hersketeknikker og vi må bevise ti ganger mer enn menn. Men jeg kan love dere at når man mestrer oppgaven er det utrolig tilfredsstillende. Har du noen gang kjent på at du angret på at du ikke tok ordet? At du ikke delte dine faglige vurderinger i et møte? Da har du tapt noe. Og hvem har ikke opplevd å komme med en idé for så å oppleve at en mann stjal den og lanserte den som sin? I verdens mest likestilte land sliter fortsatt mange flere jenter enn gutter med å ta ordet i en forsamling, og kreve sin plass. Vi kvinner må tro på at vi er kvalifisert – og vise det, sa Karita Bekkemellem.

Ta en posisjon – gå i krigen

Karita Bekkemellem

Hun snakket til rundt 250 tilhørere på arrangementet Best Practice på She Conference, sammen med blant andre en annen tidligere likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland, OBOS-sjef Daniel K. Siraj og Solfrid Skilbrigt fra Sopra Steria.

Lang vei å gå

Heidi Aven er grunnlegger av She Community som arrangerer konferansen. Hun står også bak She-indeksen sammen med rådgivnings- og revisjonsselskapet EY, som skal synliggjøre andelen kvinner i ledende posisjoner. I Norge er det 16 % kvinnelige toppledere i aksjeselskap, 7 % på ASA-nivå, og kun 1 % kvinnelige tech-gründere, skriver Shifter.

– I Norge tror vi at vi er gode på tre ting: Olje, fisk og likestilling. I utgangspunktet tror vi nok vi er bedre på likestilling enn vi egentlig er, sier Heidi Aven og viser til en internasjonal FN-rapport om andel kvinnelige ledere i næringslivet fra 2015. Der kommer Norge på 52. plass, sier Aven til Dagens Næringsliv.

Mangfoldet bringer sammen varierte perspektiver, noe som fører til bedre beslutningsprosesser og økt forretningsresultat. Mangfold vil være en avgjørende nøkkel for fremtidig suksess.

She Community

HEIER PÅ KVINNER: Fra venstre Mette Ballari, Linda Hofstad Helleland, Solfrid Skilbrigt, Daniel Siraj

En vekker i Wada

Linda Hofstad Helleland er tidligere likestillingsminister og tidligere visepresident i verdens antidopingorganisasjon (Wada). I Wada fikk hun kjenne den manglende likestillingen på kroppen.

– Jeg hadde aldri trodd det var så ille, så det å få oppleve det selv var verdifullt. I styrerommet var det bare menn, de fleste over 60, og de har vært venner i mange tiår. De hvisker og himler med øynene mens du snakker, og presidenten omtalte meg ikke som visepresident eller statsråd, men som «my love» og «my darlig». Det er utrolig fascinerende for en likestillingsminister å oppleve, og jeg tenkte «Gud, så stakkarslig! De har neimen ikke skjønt mye!», sa Helleland.

Hun mener kjønnsbalanse handler om omdømmet og troverdigheten til en virksomhet. Har man dårlig kjønnsbalanse er man gammeldags, lite nyskapende og lite innovativ.

Karita Bekkemellem har denne oppskriften på suksess for kvinner som ønsker seg inn i ledelse: