Endelig vaksineres de første barna mot malaria

Barn i Malawi er de første i verden som får prøve ut verdens første malariavaksine. - Vaksinen har potensiale til å redde titusenvis av barns liv, sier WHOs generalsekretær.

Publisert 25. april 2019
Et fem måneder gammelt barn får malariavaksine i Malawi.

I dag markeres World Malaria Day og hva passer vel bedre på en slik dag enn å skrive om vaksinen Mosquirix (RTS,S), som nå prøves ut i et pilotprosjekt ledet av WHO. Malawi er det første av tre land i Afrika som får tilgang til vaksinen, som har tatt 30 år å utvikle. I første omgang er det barn opp til 2 år som vaksineres. Ghana og Kenya vil få tilgang til vaksinen i løpet av de neste ukene, skriver WHO.

Mange års forskning

Malaria tar livet av over 430 000 mennesker hvert år, de fleste av dem små barn. Så mange som 250 000 afrikanske barn dør av sykdommen hvert år – det er et barn hvert andre minutt. 11 afrikanske land, samt India, er hardest rammet av malaria.

Vaksinen Mosquirix, også kjent som RTS,S, er utviklet av legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK) og er den første malariavaksinen som har gjennomgått en vellykket fase 3-studie.

– GSK er stolt av å være en viktig bidragsyter i WHOs arbeid innen global helse og kampen mot malaria. Dette pilotprosjektet er et godt eksempel på privat-offentlig samarbeid, sier Christian Probst, daglig leder i GSK i Norge.

Christian Probst, daglig leder i GSK i Norge.

Studien ble gjennomført fra 2009-2014 gjennom et partnerskap mellom GSK, PATH Malaria Vaccines Initiative (med støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation), og et nettverk av forskningsinstitusjoner I sju afrikanske land – inkludert Ghana, Kenya og Malawi, skriver WHO. I kliniske studier har vaksinen vist å forebygge rundt 4 av 10 malariatilfeller, inkludert 3 av 10 tilfeller av alvorlig og livstruende malaria.

Kan redde titusenvis

WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus sier vaksinen er etterlengtet.

– Vi har sett at myggnett og andre tiltak har gjort stor nytte i å begrense malaria de siste 15 årene, men nå har den positive utviklingen stoppet opp og til og med gått tilbake i noen områder. Vi trenger derfor nye løsninger for å begrense malaria, og denne vaksinen er et lovende verktøy for å komme dit. Malariavaksinen har potensiale til å redde titusenvis av barns liv, uttaler Ghebreyesus på who.int.

Pilotprogrammet har som mål å vaksinere 360 000 barn per år i de tre landene. I løpet av pilotperioden skal det samles ytterligere dokumentasjon og erfaring med vaksinen. Det skal gi en oversikt over reduksjon i barnedødeligheten, vaksinedekning – inkludert hvorvidt foreldre tar med barna sine til alle de fire nødvendige dosene, og i tide – samt vaksinens sikkerhet.

GSK har donert 10 millioner vaksinedoser til pilotprosjektet.

I tillegg til å ha utviklet verdens første malariavaksine, Mosquirix, som nå testes ut, har GSK også nylig lansert den første medisinen mot P. vivax malaria på over 60 år, forteller Christian Probst.

– Dette vil redde mange liv og bidra til en vesentlig redusert sykdomsbyrde. Vi vil fortsette vårt arbeid mot malaria ved ytterligere forskning på behandling og forebygging, samt bidra til bedring i infrastruktur og helsehjelp i berørte områder, sier han.

Flere legemidler på vei?

Også en rekke andre legemiddelselskaper forsker på legemidler og vaksiner mot malaria; AbbVie, AstraZeneca, Celgene, Daiichi Sankyo, Eisai, Janssen, Merck, MSD, Novartis, Sanofi, Sanofi Genzyme og Takeda. Til sammen har disse  53 forskningsprosjekter, ifølge den internasjonale legemiddelindustriforeningen IFPMA. I tillegg samarbeider industrien med myndigheter, forskningsinstitusjoner og frivillige organisasjoner i flere malariaprosjekter.