SLV utsetter avviklingen av de gjeldende overgangsordningene til 20. januar

Etter anmodning fra NoMVO-styret har Statens legemiddelverk (SLV) valgt å utsette avviklingen av den generelle overgangsordningen for sluttbrukere av verifikasjonssystemet til den 20. januar 2020.

Publisert 4. desember 2019
Statens legemiddelverk på Helsfyr i Oslo.

Det nye verifikasjonssystemet for å hindre at falske legemidler kommer inn i den legale distribusjonskjeden ble innført 9. februar i år. Siden da har det vært generelle overgangsordninger både i Norge og i resten av Europa. De nye kravene gjelder i EU/EØS, og hver enkelt legemiddelpakning skal nå inneholde en unik 2D matrix-kode og en forsegling.

SLV skriver i sin uttalelse at det ytterligere utsettelser ikke vil bli innvilget. De skriver også at det vil bli fortløpende vurdert om den neste planlagte overgangsordningen bør justeres innen 20. januar 2020.

Den opprinnelige fristen for avviklingen av gjeldende overgangsordning og innføring av ny overgangsordning var satt til 1. oktober 2019. SLV valgte, etter anmodning fra Norwegian Medicines Verification Organisation (NoMVO)-styret, å utsette denne fristen til 1. desember 2019. Etter ny anmodning fra styret velger altså SLV også i denne omgang å ta hensyn til risikovurderingen fra NoMVO-styret.

En del av de nye overgangsordningene, gjeldene fra 20. januar 2020, er at ikke lenger alle feilsignaler kan overstyres i apotekene, men at noen legemiddel-pakninger som utløser alarm kan bli satt i karantene.

Les også: – Slik skal vi stoppe falske legemidler