Pfizer girer opp produksjonen

Pfizer rydder plass i sine vaksinefabrikker, øker produksjonskapasiteten og åpner sine laboratorier og produktbiblioteker i kampen mot koronaviruset.

Publisert 1. april 2020
PFIZER-SJEFEN: Sissel Lønning Andresen jobber som så mange andre hjemmefra i disse tider. Det gjør også sønnen Nikolai.

Det forteller daglig leder i Pfizer Norge, Sissel Lønning Andresen.

Pfizer er et av verdens største legemiddelselskap, og har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt arbeid med å utvikle nye vaksiner. I likhet med mange andre legemiddelselskap, gjør de nå det de kan for å stoppe koronapandemien og bidra til å hindre at det skjer igjen.

– Vi jobber blant annet sammen med det tyske selskapet BioNTech for å utvikle en mRNA-vaksine, og vi går gjennom vår eksisterende antiviralbehandling for å se om den også kan ha effekt for pasienter som er smittet med koronaviruset. Vi har et ekstra fokus på legemiddelforsyning, og så langt er alle våre 40 produksjonssteder operasjonelle – inkludert de i India og Kina, så får vi se om dette varer gjennom hele krisen. Per nå har vi faktisk økt produksjonskapasiteten, siden både Norge og resten av verden øker beredskapen og handler inn legemidler som aldri før. Bare Pfizer har 14 legemidler på den nye beredskapslisten til norske myndigheter, og vi jobber nå med hvordan vi klarer å imøtekomme alle ønskene, sier Andresen.

Tilbyr sine helsepersonell til det offentlige

Som daglig leder har hun formidlet til sine ansatte med helsefaglig bakgrunn at de kan melde seg til tjeneste i det offentlige helsevesenet nå, dersom de ønsker det. Av 85 ansatte er 35 leger, sykepleiere og farmasøyter.

– Vi har åpnet for at våre ansatte med helsefaglig bakgrunn kan få betalt permisjon i inntil 13 uker, dersom de ønsker å jobbe som frivillige i det offentlige helsevesenet nå under koronapandemien.  Vi er glade for å kunne bidra på denne måten, det er tross alt en dugnad, sier Andresen, som selv er farmasøyt.

Det er også mer enn tre uker siden alle Pfizer-ansatte avlyste alle møter med helsepersonell – både for å begrense smittefare og for å la helsepersonell konsentrere seg om å forberede norsk helsevesen på storinnrykk av koronapasienter. Med unntak av noen få ansatte som er på kontoret på grunn av en pågående audit – som skjer på telefon fra USA – jobber alle ansatte hjemmefra.

Pfizer har i likhet med de fleste andre legemiddelselskap stoppet rekruttering til stort sett alle studier, med unntak av en del studier innen onkologi og på medisiner mot livstruende sykdommer.

– Genterapistudiene våre går også som vanlig, i tillegg til studier relatert til koronaviruset. Det er synd, men hensynet til sikkerheten for pasientene og arbeidsbelastningen for helsepersonellet er viktigst.Pasienter som allerede er inkludert i våre kliniske studier får fortsette, og for de som ikke er innlagt i sykehus jobber vi med å – via helsepersonell – få gitt dem legemidlene som kreves, forteller Andresen.

Åpner og deler

Globalt har Pfizer gått i bresjen ved å åpne sine forskningsbibliotek, laboratorier og fabrikker i den felles kampen mot tiden og koronaviruset. Selskapet har utviklet en fempunktsplan som består av følgende løfter:

  1. Pfizer skal dele verktøy og kunnskap man trenger til vaksineutvikling. Pfizer har utviklet en åpen kildeplattform som gjør at flere får tilgang til det man trenger til virusforskning
  2. Pfizer har opprettet et SWAT-team med sine ledende virologer, biologer, kjemikere, klinikere, epidemiologer, vaksineeksperter og forskere, som nå kun jobber med koronapandemien
  3. Pfizer kontakter små biotekselskaper som jobber med å screene legemiddelsubstanser, men som mangler storskalasystemer for å teste dem ut. Pfizer tilbyr dem også sin ekspertise på regulatoriske prosesser
  4. Pfizer rydder plass i sine vaksinefabrikker for å kunne produsere koronavaksiner i storskala, uavhengig av hvem som utvikler vaksinen
  5. Pfizer ønsker å være mer beredt til neste pandemi, og har derfor kontaktet globale legemiddelmyndigheter for å få på plass en tverrfaglig gruppe, inkludert representanter fra en rekke legemiddelselskaper, for allerede nå å begynne å adressere den neste epidemien eller pandemien.

– Nå handler det ikke om inntekter, nå handler det om å bidra til å løse denne krisen i felleskap. Vi er helt avhengig av å jobbe på tvers for å få det til. Det positive er at når man får en pandemi som rammer infrastrukturen så hardt, vil dette medføre et langt større fokus på fremtidige epidemier og pandemier slik at man neste gang kanskje ikke vil trenge 18 måneder for å utvikle en vaksine. Mange er dessuten blitt tvunget til å ta i bruk digitale verktøy, og på sikt kan alt dette føre til at antall flyreiser går ned og belastningen på miljøet blir mindre. Akkurat nå er vi i en alvorlig krise, men denne situasjonen kan også føre til nye løsninger og noen positive effekter på sikt, sier Andresen.

Les flere saker på lmi.no/koronaviruset