Vaccibody starter forskning på vaksiner mot smittsomme sykdommer

Selskapet henter tidligere CEPI-direktør, Gunnstein Norheim, til å lede vaksine-initiativet.

Publisert 3. april 2020
STOLT: At folk av slikt kaliber som Norheim velger oss ,tar vi som en anerkjennelse av hva vi har fått til, og ikke minst et signal om at det ligger et stort uforløst potensial for selskapet, sier Vaccibody President, Agnete B Fredriksen.

Vaccibody annonserte første april at de utvider sin satsing og bruk av sin teknologiske plattform til å også forske på vaksiner for smittsomme sykdommer, for å utforske det umøtte behovet på dette feltet, skriver selskapet i en pressemelding.

– Vår teknologiplattform kan også være aktuell for andre sykdommer. Det er generert mange prekliniske data med Vaccibody vaksiner for infeksjonssykdommer, og nå lanserer vi en strategisk satsning på infeksjonssykdommer i selskapet og utvider dermed fra å være et onkologifokusert vaksineselskap til å også engasjere oss for utvikling av infeksjonsvaksiner, sier Agnete Fredriksen, President og CSO, til LMI.

Dr Gunnstein Norheim, tidligere vaksinedirektør ved CEPI, skal lede arbeidet og utvikle selskapets nye utviklingsstrategi.

– Han er en av Norges fremste kapasiteter på området, og under Ebola-epidemien i Vest-Afrika i 2015, var han en sentral del av et team i Folkehelseinstituttet som ledet de avgjørende kliniske studiene for å få denne godkjent.  

– Vi er stolte over den rekrutteringskraften vi har som selskap og det er av stor betydning for denne satsingen at vi har hatt mulighet for å hente inn en så kompetent fagperson til å lede avdelingen. At folk av slikt kaliber velger oss tar vi som en anerkjennelse av hva vi har fått til og ikke minst et signal om at det ligger et stort uforløst potensial for selskapet, sier hun.

Stort potensiale

Gjennom de lovende resultatene i kreftpasienter, samt avtalene med Roche og Nektar Therapeutics, har Vaccibody skapt et fantastisk utgangspunkt for å teste teknologiplattformen i andre sykdommer. Dataene hittil tilsier at det ikke er noen alvorlig bivirkninger og indikerer at vaksinen kan ha effekt selv i pasienter med alvorlig etablert kreftsykdom.

– Vi har hele tiden visst at potensialet er stort også innenfor infeksjonsvaksiner og nå har vi nådd det stadiet der vi er klar til å utvide satsingen. Vi har også bygget opp en profesjonell organisasjon. Vi har erfaring med å lage en vaksine per pasient i vår pågående kreftstudie og har i tillegg laget mange varianter av vaksinen vår slik at vi vet at den samme teknologien kan brukes og tilpasses ulike patogener og krefttyper, forteller Fredriksen.

Godt egnet for pandemier og epidemier

Fredriksen forteller at de gjennom Norheim, har ansatt en internasjonalt svært anerkjent person til å lede dette arbeidet, som inkluderer å kartlegge hvilke sykdommer de vil satse på først, men at det er noen områder som ser ut til å være særlig hensiktsmessig.

– Vi har jo etter hvert mye kjennskap til plattformen og hvilke egenskaper den har som skiller oss fra andre vaksineselskaper, og det vil vi ta med inn i den seleksjonsprosessen. En av de store fordelene ved Vaccibodys plattform er at vi kan fremstille vaksiner svært raskt, noe vi også har unik erfaring med siden vi nå lager en vaksine per pasient i en pågående kreftstudie.

– Siden vaksinen er målrettet får vi også en rask immunrespons som har vist effekt i pasienter med etablert sykdom. Når nye infeksjonssykdommer oppstår er tiden knapp og disse store fordelene med Vaccibody’s teknologi gjør den nok spesielt godt egnet til bruk for epidemier og pandemier. I og med at vi ser effekt i kreftpasienter med etablert sykdom er det også interessant å se på terapeutisk effekt innenfor infeksjonssykdommer, sier Fredriksen.