– Våre fabrikker er i full drift

GSK har full produksjon ved alle sine produksjonssteder, og jobber med å oppskalere vaksineproduksjonen. – Men alle land kan ikke gå fra én måneds medisinlager til seks måneders lager, for da kollapser hele systemet.

Publisert 3. april 2020
GSK-SJEFEN: Christian Probst på hjemmekontoret

Det sier Christian Probst, daglig leder i GlaxoSmithKline (GSK) Norge.

– Vi gjør vårt beste for å kunne levere alle våre medisiner og vaksiner. Alle våre produksjonssteder rundt om i verden – inkludert fabrikkene i Kina og Italia – går som normalt for øyeblikket. Dette kan endres, og vi monitorerer situasjonen nøye. Men for at vi fortsatt skal kunne levere alt som bestilles er det viktig at landene ikke hamstrer og utvider lagrene sine altfor mye. Vi har tre prioriterte områder vi jobber med nå under koronapandemien. Vi prøver å sørge for at våre ansatte er friske og har det bra, slik at de kan gjøre den viktige jobben sin, vi gjør alt for at vi fortsatt kan holde full produksjon og sørge for leveringssikkerhet av alle våre legemidler, og vi jobber med å finne behandlinger mot COVID-19 og løsninger som kan gjøre verden litt bedre når pandemien har lagt seg, sier Probst.

Ansatte melder seg til tjeneste på sykehus

Alle de 80 ansatte i GSK i Norge jobber hjemmefra, og bare 1-2 personer får lov til å dra innom lokalene på Lysaker for å hente post. Et kriseteam møtes virtuelt to ganger i uka og hele selskapet har allmøte på video en gang i uka. I likhet med de fleste andre legemiddelselskapene har også GSK tilbudt sine ansatte med helsefaglig bakgrunn å melde seg til tjeneste i det offentlige helsevesenet nå, med lønnet permisjon, som en del av dugnaden.

– To av våre sykepleiere og en av våre leger har allerede meldt seg til tjeneste, forteller Probst.

Mange sykehus og legemiddelselskaper har satt sine studier på vent på grunn av koronapandemien, men GSK prøver å kjøre  sine kliniske studier som vanlig.. Det meste av oppfølgingen skjer nå på telefon.

Deler vaksineteknologi og molekyler

Internasjonalt er selskapet en av verdens største vaksineprodusenter, og har inngått et samarbeid med vaksinekoalisjonen CEPI om å gjøre sin adjuvant-teknologi tilgjengelig for å støtte en rask utvikling av en vaksine mot koronaviruset.

– Vårt første svar på utbruddet av COVID-19 var å gjøre vår adjuvanssteknologi tilgjengelig for forskere og organisasjoner som jobber med vaksinekandiater. Adjuvansteknologien kan redusere mengden vaksineproteiner som kreves per dose, slik at flere vaksinedoser kan produseres og dermed bidra til beskyttelse av flere mennesker. Vi jobber nå  med flere bedrifter og forskningsgrupper over hele verden, inkludert i USA og Kina, forteller Probst.

GSK har også en rekke legemidler innen lungemedisin, hiv og en rekke reseptfrie legemidler, og alle disse gjøres tilgjengelige i Gates Foundation sin COVID-19 Therapeutics Accelerator. Molekylene sine gjør de tilgjengelige også for andre forskere, og GSK har donert 10 millioner dollar, eller rundt 100 millioner kroner, til WHOs COVID-19 Solidarity Response Fund.

Viktig å teste flere

– Vi har også noen legemidler på den norske listen over kritiske legemidler, og prøver å oppskalere produksjonen av disse. Jeg er veldig stolt av selskapet mitt, og tror at den eneste måten å finne løsninger på alle koronaspørsmålene er å jobbe sammen på tvers av selskaper og bransjer. Vi prøver å støtte helsevesenet i den grad vi kan, og globalt bidrar vi med analysekapasitet, og leverer tester, masker og reagenser, sier Probst.

Han mener det er viktig å teste langt flere enn vi gjør i dag.

– Selv om antall nye koronainfeksjoner skulle gå ned, må vi akselerere testingen for å vite hvem som er smittet, hvem som har vært smittet, og hvem som eventuelt er blitt immun og kan gå tilbake til sine jobber – enten det er i helsevesenet, i butikken eller i legemiddelfabrikken.