Lif Danmark: – støtter oppstart av skoler og barnehager

Lif Danmark har opplevd at myndighetene har samarbeidet godt med næringslivet så langt under koronapandemien, og med et helsevesen som fortsatt har stor kapasitet, så er de helt enige i beslutningen om å åpne opp.

Publisert 16. april 2020
ÅPENHET: Det er større politisk uenighet om hvordan man skal åpne opp, enn om å stenge ned, sier Ida Sofie Jensen, administrerende direktør i den danske Legemiddelindustriforeningen.

Danmark, som var blant de første landene ute med tiltak for å begrense koronasmitten, har besluttet å åpne barnehager og barneskoler – fra første til femte klasse – onsdag 16 april. LMIs søsterorganisasjon, Lif, støtter avgjørelsen da nedstengingen har hatt store konsekvenser.

– Både Regjering og myndigheter har helt fra begynnelsen lagt stor vekt på å orientere, forberede og involvere næringslivet i de store beslutningene som har blitt tatt. Slik solid kommunikasjon fra helsemyndighetene har skapt en høy grad av tillit.

– Det kan bli helt annerledes når det nå tas beslutninger om å åpne opp skoler og barnehager. Hvordan skal resten av samfunnet åpnes opp, i hvilket tempo og til hvilken kostnad? Det er større politisk uenighet om hvordan man skal åpne opp, enn om å stenge ned, sier Ida Sofie Jensen, administrerende direktør i den danske Legemiddelindustriforeningen.

Løpende myndighetskontakt

Også i Lif ble fysiske møter veldig fort gjort digitale og hjemmekontor har vært normen i flere uker. Lif, som er kjent for å ha meget god kontakt og samarbeid med de danske helsemyndighetene, har også under koronakrisen fortsatt med nettopp dette, og den nåværende situasjonen har ført til mer fri kommunikasjon.

– Vi har faktisk opplevd en noe større grad av uformell og løpende kontakt med både på politisk- og på embetsnivå, hvor vi har samarbeidet godt for å løse aktuelle utfordringer til minst mulig kostnader både for pasienter, så vel som for næringslivet og statskassen, forteller Jensen.

– Alle har utvist stor grad av forståelse og vi i industrien, har gjennom dialog, kanskje blitt en mer integrert del av helsevesenet og våre medlemmer bidrar med å løse helseutfordringer. Helt konkret har vi også opplevd større villighet fra myndighetene til å se på vaksinasjonsmuligheter og -programmer, sier Jensen, som også nevner at det til nå ikke har vært meldt om noen mangel- eller beredskapsutfordringer.

– Også hva forsyningssikkerhet og legemiddelmangel angår, har vi løpende og meget tett kontakt med medlemmer og myndigheter, og det har til nå ikke vært kritisk mangel på noen legemidler. Men dette er også et område som opplever mye fokus for tiden, både fra oss, medlemmene våre, embetsverk og politikere, sier Jensen.

Forventer nedgang i kliniske studier

Som i Norge, har også det vært midlertidig stopp i oppstart og rekruttering av kliniske studier i Danmark, mens pågående studier fortsetter, men under strenge forholdsregler.

Men selv Danmark, som med sin NEXT-modell, virkelig har satset på å tiltrekke seg kliniske studier, frykter nedgang i antall nye studier i den kommende tiden.

– Dette er et område som vi er meget opptatt av og det er vår opplevelse at også helsevesenet og myndighetene er opptatt av å håndtere disse utfordringene gjennom å finne konkrete løsninger. Det er dog neppe tvil om at vi vil se en nedgang, men vi samarbeider og jobber hardt for at den blir så kortvarig som mulig, avslutter Jensen.