Finland forbereder permanent lovendring for å sikre legemiddelberedskap

Den finske regjeringen endrer lovgivningen for å garantere tilgjengeligheten på kritisk-viktige medisiner også i tiden etter koronapandemien, ifølge PIF i Finland.

Publisert 21. april 2020
INVOLVERT: Vi i PIF har hatt løpende dialoger med beslutningstagere og myndighetene og har utrykt våre meninger, Sanna Lauslahti, administrerende direktør i PIF Finland (bilde: Wikipedia Commons).

Den nye lovgivningen som utføres i lys av ønsket forsyningssikkerhet, vil gi staten fullmakter til å håndtere rasjonering, parallelleksport og kapasitet på beredskapslagre.

– Vi i PIF har hatt løpende dialoger med beslutningstagere og myndighetene og har utrykt våre meninger om saken. Blant tilleggene i den nye lovgivningen, vil myndighetene kunne, dog midlertidig, ta avgjørelser i henhold til salg, distribusjon, eksport og tilgjengelighet av kritiske medisiner. Definisjonen på hva som innebærer definisjonen på ”kritisk-viktige medisiner,” vil også bli fastslått i den nye lovgivningen, forteller Sanna Lauslahti, administrerende direktør i PIF Finland.

Den nye lovgivningen er delvis introdusert etter 17 mars i år, da hamstring og panikk-kjøping nærmest tømte apotekhyllene, til tross for at Finland har en velfungerende beredskapspolitikk som har blitt videreført og utviklet siden 80-tallet og inkluderer store beredskapslagre.

– Selv om både sykehus og legemiddelselskper er pålagt å ha reservelagre på enkelte medisiner, måtte myndighetene innføre restriksjoner på utskriving av både reseptbelagte og OTC-medisiner, som følger av hamstring, sier Lauslahti.

Midlertidig klinisk studier-stopp

Som mange andre land, har også Finland opplevd en midlertidig stopp i kliniske studier. PIF gikk selv ut 13 mars og anbefalte at ansvarlige medlemsselskaper bør unngå å besøkte sykehus, legekontorer eller andre lignende fasiliteter iløpet av koronapandemien.

– Det er veldig få nye studier som starter nå og de fleste som pågår er satt på pause. Hvis det er åpenbare grunner til at en studie må starte, så gjør den det, eller hvis en studie må fortsette av etiske grunner, så kan den pågå. Det er mulig å levere studiemedisiner direkte til pasienter og det jobbes med å finne virtuelle oppfølgingsløsninger, sier Lauslahti.

Hun sier videre at det oppleves som positivt at de fleste parter jobber for å finne løsninger på kommunikasjonsutfordringene og informasjonsutveksling med helsepersonell.

Ukentlige medlemsmøter

Også i Finland jobbes det fra hjemmekontor etter regjeringens anbefalinger den 17 mars. Og mens alle store arrangementer er avlyst, møter PIF fortsatt med stakeholders virtuelt og de har arrangert ukentlige virtuelle møter med de daglige lederne.

– Normalt sett, så har vi slike møter med alle daglige ledere, eller country managers, en gang i måneden. På grunn av den siste tiders usikkerhet og informasjonsbehov, møtes vi nå virtuelt en gang i uken.

– Medlemmene våre virker fornøyde med at vi er aktive og informerer dem om aktuelle temaer og saker både fort og effektivt, forteller Lauslahti, som også forteller at de har planer om å gjennomføre en virtuell generalforsamling i april.