Vistin Pharma investerer 100 millioner og dobler produksjonskapasiteten

Vistin Pharma investerer 100 millioner i ny produksjonslinje som skal doble produksjonskapasiteten av diabetesmedisinen metformin.

Publisert 24. april 2020
LEGEMIDDELFABRIKK: Vistin Pharma på Fikkjebakke utenfor Kragerø.

Vistin Pharmas produksjonsanlegg holder sted på Fikkjebakke utenfor Kragerø. I dag har selskapet 70 ansatte. Det er forventet at den nye produksjonslinjen vil være i drift i løpet av 2022.

– Vi er selvfølgelig utrolig fornøyde med denne beslutningen. Investeringen er en ny og viktig milepæl i vår ambisjon om å styrke posisjonen som en av verdens ledende produsenter av metformin. For Kragerø kommune vil det innebære omtrent 20 nye arbeidsplasser når prosjektet er ferdig i 2022, sier administrerende direktør i Vistin Pharma, Kjell-Erik Nordby.

Blir en av verdens største produsenter av metformin

Vistin produserer i dag cirka 3500 tonn metformin per år.

Kjell-Erik Nordby.

– Vi er utsolgt for det vi produserer, og ser at vi har et stort markedspotensial. Våre kunder ønsker mer volum fra oss enn det vi er i stand til å produsere. Med denne ekspansjonen er vi i stand til å både vokse med eksiterende kunder og til å være med på den utviklingen som skjer når det gjelder metformin. I dag er det cirka 40.000 tonn metformin som brukes per år, om 20 år er det opp i 60.000 tonn, på grunn av flere diabetespasienter. Vi vil ha muligheten til å ta del i denne veksten. Når vi klarer å fylle det volumet med ekspansjonen, så blir vi en av verdens største produsenter av metformin.

Nordy mener Vistin Pharma er et godt eksempel på at det er mulig å drive lønnsom legemiddelproduksjon i Norge.

– Selv med konkurranse fra lavkostnadsland som India og Kina, så klarer vi å skape en lønnsom vekstnæring selv i høykostnadslandet Norge. Dette viser at man kan drive legemiddelproduksjon i Norge, og lykkes både nasjonalt og internasjonalt. Men det krever at man har fokus på produksjonsteknologi og prosessutvikling, med utvikling innen automatisering av prosesser også videre. Så lenge man kan ligge i front på teknologi, prosess, miljø og sikkerhet og kvalitet, så kan man drive lønnsomt i Norge.

Etter koronakrisen

Norby er optimistisk på Vistin Pharmas fremtid etter koronakrisen.

– Jeg tror at etter koronastøvet har lagt seg, så har dette med kortreist medisin og lokal produksjon vært en øyeåpner for flere. Det gjelder ikke bare for Norge, men for hele Europa. Selv i Norge ligger man strategisk og sentralt plassert. Vi kan levere metformin omtrent til enhver destinasjon i Europa innenfor 24 timer, og det tror jeg man kommer til å se nå at betyr ekstremt mye, med tanke på beredskap og forsyningssikkerhet. Jeg er enda mer optimistisk nå på Vistins fremtid, enn jeg var før koronakrisen. Krisen er ille for alle, men jeg tror det kan bety noe positivt på sikt, sier Nordby.

Les også: Legemiddelfabrikk frykter stengte grenser