Produserer vaksiner på harde livet

- Vi har fått inn 18 500 nye doser av pneumokokkvaksinen vår til Norge, etter å ha satt alle mann på dekk for å få det til.

Publisert 27. april 2020
DAGLIG LEDER: Ans Heirman er daglig leder i MSD i Norge, i disse dager fra hjemmekontoret. Her med datteren Lina, som hjelper til fra sitt eget hjemmekontor.

Det sier daglig leder i MSD i Norge, Ans Heirman.

I forbindelse med COVID-19 har Folkehelseinstituttet understreket sin anbefaling om at eldre og personer med nedsatt immunforsvar bør ta vaksine mot lungebetennelse. Mange nordmenn ønsket å følge rådet, og da gikk MSD nesten tom.

– Den plutselige enorme etterspørselen førte til en mangelsituasjon. Så vi satte alle mann på dekk, aksellererte vår supply, og i samarbeidet med Legemiddelverket klarte vi å skaffe nesten 20 000 vaksinedoser – da i utenlandske pakninger – som kom i forrige uke, sier Heirman.

Det er imidlertid fortsatt for lite, og bare de sykeste prioriteres.

– Hele verden ber om pneumokokkvaksiner nå, så selv om Norge trenger langt flere, klarer vi ikke å skaffe flere på en stund. Vaksinen tar to år å produsere, og i tillegg tar fylling, pakking og transport rundt fire måneder. Lærdommen bør være at Norge bør innføre et robust voksenvaksinasjonsprogram, slik at man er bedre rustet til neste krise, sier Heirman.

Leter etter løsning på koronagåten

Bortsett fra mangelen som følge av den enorme plutselige etterspørselen etter vaksine mot lungebetennelse, leverer MSD medisiner som normalt nå under koronapandemien, i tillegg til å lete etter en mulig løsning på COVID-19-gåten.

– Våre fabrikker og andre produksjonsanlegg produserer som normalt, og vi gjør det vi kan for å sørge for at det fortsetter slik. Vi har foreløpig ingen medisiner som er godkjent til behandling av COVID-19-pasienter, men vi har lang erfaring i å utvikle antivirale legemidler og vaksiner, og i likhet med mange andre legemiddelselskaper leter vi blant våre eksisterende legemidler og molekyler for å se om løsningen kan ligge der.

MSD (kjent som Merck i USA og Canada) har eksistert i mer enn 125 år, og har forsket og utviklet vaksiner i over 100 år. De har blant annet vært sentrale i utviklingen av ebolavaksinen, i et enormt forskningssamarbeid, og ble i 2018 hedret med en andreplass på det amerikanske finanstidsskriftet Fortunes prestisjefulle «Change the World»-liste for dette. De har også vaksiner mot HPV-virus, helvetesild, rotavirus og meslinger, kusma og røde hunder (MMR).

Har holdt oppe studieaktiviteten

Det amerikanske selskapet har 69 000 ansatte verden over, og 120 av disse jobber på det norske kontoret i Drammen. Mange av dem er travelt opptatt med kliniske studier, selv under pandemien, da rundt 1500 norske pasienter er inkludert i MSDs studier innen terapiområder som hjerte/karsykdom, diabetes, vaksiner, nevrologi og en rekke ulike kreftsykdommer.

– Det er viktig for oss at disse pasientene blir fulgt opp også nå under koronapandemien. Det har vi fått til takket være godt samarbeid med utprøverne på sykehusene. Vi har hatt fjernmonitorering og har klart å holde mange av pasientene i aktiv behandling. Vi har til og med inkludert et par nye pasienter. Mange av disse pasientene har ingen andre behandlingsalternativer, det gjelder i hovedsak kreftpasienter. Vi har en policy som heter «Ingen pasienter glemt», sier Heirman.

Antibiotika og antibiotikaresistente bakterieinfeksjoner, anestesi, hiv, hepatitt C, autoimmune sykdommer, Alzheimers sykdom og kvinnehelse er andre viktige områder for MSD. Selskapet er store innen dyrehelse, og ansatte ved MSD Animal Health i Bergen sørger for at også husdyr og kjæledyr får medisiner de trenger.

Tilbyr sitt helsepersonell til det offentlige

I likhet med mange andre legemiddelselskaper har også MSD tilbudt sine ansatte med helsefaglig bakgrunn å melde seg til tjeneste i det offentlige, nå under pandemien.

– Vi har vanligvis en ordning der alle ansatte kan få lønnet permisjon for å gjøre 40 timer frivillig arbeid i året. Denne ordningen har vi hatt i mange år. Men nå har vi droppet 40-timers regelen for helsepersonellet vårt, så de kan jobbe i offentlig helsetjeneste så lenge de behøves, dersom de ønsker det. Vi har både leger, sykepleier og farmasøyter hos oss, og foreløpig har to av våre ansatte meldt seg til tjeneste, forteller hun.

Legemiddelindustrien er aktive støttespillere til Bill og Melinda Gates foundation, og MSD er intet unntak. Sammen jobber de for å fremskynde utvikling, produksjon og levering av vaksiner, diagnostikk og behandlinger for COVID-19.

Samarbeid er eneste løsningen

– Man kommer ikke langt uten samarbeid. Ebolavaksinen, for eksempel, hadde ikke vært mulig å utvikle på to år uten det unike samarbeidet mellom forskerne som først utviklet den, helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon, britiske Wellcome Trust, kanadiske helsemyndigheter, Leger uten grenser, det norske Utenriksdepartementet og Folkehelseinstituttet – og oss. Vi tok over lisens og videre utvikling og bidro med ressurser, kompetanse og produksjonskapasitet. Slik må man jobbe med utviklingen av en koronavaksine også, hvis man skal ha noen sjanse til å nå målet, sier Heirman.

Et annet av MSDs samarbeidsprosjekter heter MSD for Mothers, og har eksistert i 10 år. Der jobber de sammen med 170 partnere for å redusere mødre- og spedbarnsdødelighet i 48 land – i hovedsak utviklingsland. Mange mennesker blir ekstra sårbare under pandemier, og MSD har derfor bevilget 30 millioner kroner ekstra til prosjektet for å sørge for at mødre og spedbarn får den hjelpen de trenger også under koronapandemien.

– Vårt motto «No patient left behind» gjelder alle pasienter, over hele verden. Jeg håper denne pandemien er en vekker for mange, om at er det ett sted man bør investere, er det i helse og innovasjon. Helseindustrien er løsningen på så mye.