– Det handler om hvordan vi kan samarbeide for fellesskapets beste

Direktør i LMI, Karita Bekkemellem, fremhevet viktigheten av samarbeid og tillit for å møte behovene for fremtidens helsetjeneste da hun deltok i en panelsamtale i regi av Humana Norge onsdag.

Publisert 13. august 2020
ENIGHET: Kåre Hagen og Mona Lien var enig med Karita Bekkemellem da hun påpekte hvordan bedre offentlig-privat samarbeid vil øke mulighetene for å kunne tilby et like godt, eller bedre behandlingstilbud også i fremtiden, da de var i panelsamtale i regi av Humana Omsorg Norge onsdag.

Sammen med Kåre Hagen, som leder et ekspertutvalg skal gå igjennom og kartlegge bruk av private aktører i offentlig finansierte velferdstjenester og Mona Lien, administrerende direktør i Humana omsorg og helse, ble det diskutert om debatten om private, ideelle eller offentlig i helse- og omsorgsektoren er blitt så polarisert og at vi helt glemmer behovene til dem som trenger tjenestene.

– En bærekraftig offentlig helsetjeneste

– Ifølge beregninger fra SSB, vil bemanningsbehovet i spesialisthelsetjenesten i 2060 trenge en økning på nesten 200 000 årsverk. En slik utvikling vil alene medføre et enormt finansieringsbehov, sa Bekkemellem, før hun snakket om hvordan helsetjenesten trenger riktig teknologi og kompetanse for å møte fremtidens utfordringer knyttet til en aldrende befolkning, og et endret sykdomsbilde.

– Det vil ikke være bærekraftig å øke sysselsettingen i offentlig sektor i takt med det økte omsorgsbehovet. Derfor må vi sørge for at produktene og teknologien kan bidra til å avlaste arbeidsmengden, mens staten også kan få økte eksportinntekter fra produkter som forskes frem og utvikles i Norge. Dette vil øke mulighetene for å kunne tilby et like godt, eller bedre behandlingstilbud enn vi har i dag, sa hun.

Korona-politikk

Panelsamtalen, som var i regi av Humana Omsorg, hvor Bekkemellem også er styremedlem, var en del av selskapets program i Arendalsgata i Oslo, som erstattet det programmet de ellers ville hatt under Arendalsuka. I løpet av samtalen benyttet også Bekkemellem anledningen til å snakke om hvordan helsenæring kan spille en nøkkelrolle i tiden under og etter Korona.

– Denne krisen vil prege Norge og norsk økonomi lenge fremover. Den vil også prege valgkampen i 2021. Folk vil trenge trygghet i hverdagen og det vil være behov for å tenke fremtidsoptimisme på en ny måte, sa hun.

Hun snakket også om hvordan god politikk og fagpolitisk samarbeid blir viktig. At en viktig faktor blir hvordan det offentlige og private klarer å samarbeide for å skape verdier, tjenester og arbeidsplasser. Hvis økonomien skal kunne smøres, så må det skje blant folk. De som bruker kommersielle tilbud. De som tar utdanning, kjøper hus og leiligheter, de må få føle trygghet i hverdagen.

– Det handler om hvordan vi kan samarbeide for fellesskapets beste. Her tror jeg helse generelt og helsenæring kan spille en viktig rolle. Men det trengs politisk lederskap for å lede alle etater, instanser og byråkrati i samme retning. Dette lederskapet har ikke vært sterkt nok og de store reformene som trengs på dette feltet, har uteblitt, avsluttet hun.

Rapport ventes i desember

Professor Kåre Hagen, som leder et ekspertutvalg som skal se på bruk av private velferdsleverandører, kunne fortelle at rapporten utvalget hans har jobbet med, er ventet i desember. Ekspertutvalget skal se på i hvilken grad penger som bevilges til velferdsformål brukes i tråd med intensjonen. I den grad det ikke er tilfellet skal utvalget foreslå tiltak som kan bedre situasjonen.

Noe av det Hagen påpekte under debatten, var hvordan private aktører kan bidra til med løsninger som bedrer det offentlige tilbudet og som sikrer bedre og mer helse for hver krone.

– Mye handler om hvordan vi kan presentere et større, mer helhetlig bilde riktigere, for å bryte ned litt fordommene rundt private aktører i velferdssektoren. Kanskje er det litt for mye at det offentlige og de private sitter på hver sin tue. Det vi ser, er jo at løsninger og produkter som er utviklet av det private, vil effektivisere og forbedre tilbudet fra det offentlige, sa han.