Polio endelig utryddet i Afrika

Tirsdag 25. august 2020, ble Afrika erklært fri for polioviruset. Det siste tilfellet av «vilt» poliovirus i regionen ble oppdaget i 2016, i Nigeria.

Publisert 26. august 2020

– Dette er fantastisk, sier Per Aabakken, daglig leder for vaksine-enheten til Sanofi, og leder av LMIs vaksineutvalg.  

Det er den afrikanske regionale sertifiseringskommisjonen for polioutryddelse (ARCC), opprettet av WHO, som kunngjorde nyheten tirsdag denne uken.

– Dette er en viktig milepæl for Afrika. Nå kan fremtidige generasjoner av afrikanske barn leve fritt for vill polio. Denne historiske prestasjonen var bare mulig takket være lederskap og engasjement fra regjeringer, samfunn, globale polioutryddelsespartnere og filantroper. Jeg hyller helsearbeidere og vaksinatører i frontlinjen, noen av dem har mistet livet for denne edle saken, uttaler Matshidiso Moeti, WHOs regiondirektør for Afrika, til WHO.

Nyheten kommer 40 år etter at forrige virussykdom ble erklært utryddet fra det afrikanske kontinentet; kopper.  

Enorm innsats

Antall poliotilfeller er redusert med 99,9 % siden 1988, takket være Global Polio Eradication Initiative, som består av organisasjoner som Verdens helseorganisasjon (WHO), Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Rotary, Unicef, Bill & Melinda Gates Foundation og Gavi, for å nevne noen.

I 1996 bestemte også afrikanske myndigheter seg for å jobbe for å utrydde viruset. På den tiden førte polio til lammelser hos rundt 75 000 afrikanske barn hvert år. Samme år startet Nelson Mandela og Rotary International kampanjen «Kick Polio Out of Africa». Siden 1996 har innsatsen forhindret lammelser hos 1,8 millioner barn og reddet rundt 180 000 liv, ifølge WHO. Og nå er altså innsatsen kronet med fullstendig utryddelse av det ville viruset.

To varianter poliovirus

Poliovirus finnes i to varianter; vilt poliovirus og vaksinepoliovirus. Den orale vaksinen (som ikke lenger benyttes i vaksinasjonsprogrammet i Norge) består av levende svekket poliovirus, og viruset kan påvises i avføringen til et barn som nylig har fått oral vaksine, ifølge Folkehelseinstituttet. Flere land i Afrika har for tiden et utbrudd av slik vaksinederivert polio (cVDPV2), noe som kan forekomme i underimmuniserte samfunn.

– Med innovasjonene og kompetansen som polioprogrammet har etablert, er jeg sikker på at vi også klarer å eliminere cVDPV2, sier Pascal Mkanda, koordinator i WHOs Polio Eradication Programme i Afrika.

Det ville polioviruset finnes nå kun i Pakistan og Afghanistan, der kampen mot viruset er blitt rammet av konspirasjonsteorier og angrep på helsearbeidere som har jobbet med vaksinasjonsprogrammer, skriver forskning.no. I 2017 var det til sammen 22 meldte tilfeller i disse to landene, ifølge Store norske leksikon.

Med Afrika poliofritt, er det stor sannsynlighet for at polio vil bli den tredje infeksjonssykdommen som blir utryddet fra jorden, etter kopper og kvegpest.

Ingen polio i Norge siden 1969

Europa ble erklært poliofritt i 2002. Tidlig på 1950-tallet var det store polioepidemier her i landet, med over 2000 tilfeller av lammelser og/eller hjernehinnebetennelse og en dødelighet på rundt 10 %. Sykdommen kom raskt under kontroll i Norge etter at vaksinen ble tilgjengelig skoleåret 1956/57, og tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet i 1958. Det har ikke forekommet poliosmitte her i landet siden 1969, skriver Folkehelseinstituttet.

Inaktivert poliovaksine (IPV) ble utviklet av Jonas Salk i USA og godkjent for bruk i 1955.  Den ble produsert av selskapet Eli Lilly, som sørget for at det den 4. oktober 1956 landet et SAS-fly på Fornebu med den første leveransen poliovaksiner til Norge, skriver Wikipedia.

Levende oral vaksine ble utviklet av Albert Sabin og først tatt i bruk i 1961. I Norge ble denne brukt fra 1965-79, og deretter ble inaktivert vaksine tatt i bruk igjen. Poliovaksinene som brukes i Norge produseres av GSK og Sanofi. Vaksinen er en del av en sekskomponentvaksine og beskytter både mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B.

Husk å ta påfyllingsvaksine

– Fra 1988 til 2014 gikk antall rapporterte poliotilfeller ned med 99 %, og i 2014 bodde 80 % av verdens befolkning i områder som WHO hadde erklært poliofrie, inkludert Europa, Amerika og Sørøst-Asia. Det er derfor en fantastisk nyhet at vi med et poliofritt Afrika nærmer oss målet om fullstendig utryddelse av denne alvorlige sykdommen. Det er også godt å se at et langsiktig, omfattende og strukturert vaksineinitiativ gir effekt, sier Per Aabakken, daglig leder for vaksine-enheten til Sanofi, og leder av LMIs vaksineutvalg.  

Han understreker at det likevel er viktig å fortsette arbeidet med å forebygge at sykdommen kommer tilbake.

– I Norge er poliovaksine inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet, med tre doser første leveår samt påfyll både i 7. klasse og 10. klasse. Etter dette anbefaler Folkehelseinstituttet at voksne tar oppfriskningsdoser omtrent hvert tiende år, sier Aabakken.

Les også:

Om vaksiner

Voksenvaksinasjonsprogram på overtid?

Poliovaksinen: et historisk blikk på en global helseutfordring