– Tren hjernen din hver dag

Magnus Carlsen slo alle de fire sjakkmotstanderne sine da han spilte mot dem i blinde på Mercks arrangement Et sjakktrekk for hjernen.

Publisert 26. august 2020
SJAKK MATT: Fra venstre sjakkspiller og håndtlanger Jon Kristian Harr, motspillere Pål Anders Ullevålseter, Morten Borge, Yngvar Andersen og Bård Vegar Solhjell, og sjakkstjernen selv, Magnus Carlsen.

Mens Carlsen satt med bind for øynene, forklarte sjakkspiller Jon Kristian Harr via et koordinatsystem hvor motspillerne flyttet sine brikker. I løpet av et sekund eller to hadde Carlsen svar på hvor hans brikker skulle flyttes.

– Bord 4, løper slår d6
– Bord 4, e slår d6

– Bord 1, Dronning slår d4
– Bord 1, dronning g7. Matt.

Motspillerne var rallykonge Pål Anders Ullevålseter, treningsekspert Yngvar Andersen, tidligere statsråd og nå Norad-direktør Bård Vegar Solhjell og konsernsjef i Ferd, Morten Borge. Alle seks fikk trent hjernene sine skikkelig under den 15 minutter lange økta. Og nettopp hjernetrim og hjernehelse var temaet for møtet Merck arrangerte.

Hjernesykdommer rammer mange

Hele 30% av oss vil få en sykdom eller skade i hjernen og nervesystemet i løpet av livet. Flere og flere får hjernesykdommer, og det er i ferd med å bli Norges neste store helseutfordring. Forskere har regnet ut at sykdomsbyrden (daly) knyttet til hjernesykdom er 26 %, mens det for kreft er 16 % og for hjerte- og karsykdom er 10%, fortalte Aud Kvalbein, generalsekretær i Hjernerådet.

– Hjernen er den mest kompliserte strukturen i universet. Vi kan ikke få noen ny hjerne, den er uerstattelig. Derfor må vi passe veldig godt på den. Vi må rett og slett bruke hodet for å ta vare på hjernen, sa Kvalbein.

Tips til hjernetrim

Hjerneforsker, forfatter og lege Kaja Nordengen hadde flere tips til hvordan du kan trene hjernen: Skru av GPSen på mobilen og finn fram på egenhånd, gå en annen vei enn du pleier, puss tennene med den andre hånda enn den du pleier å pusse med, eller spill sjakk. Også sunt kosthold og fysisk aktivitet er godt for hjernen.

HJERNETRIMMER: Kaja Nordengen hadde mange gode råd om hvordan du kan trene hjernen din.

– Hvis vi utfordrer hjernen vår gjennom livet, og ikke alltid velger den letteste utveien, gjør vi den mer robust. En mer robust hjerne, tåler mer sykdom. Den blir mindre preget av alderen, sa Nordengen.

Tidligere valgte hun alltid den enkleste parkeringsplassen i parkeringshuset. Hun kjørte heller en etasje lengre opp, der det var tre ledige plasser ved siden av hverandre – og valgte den i midten.

– Nå tar jeg den vanskeligste plassen, til tross for at folk må vente bak meg mens jeg lirker meg på plass. Da trener jeg hjernen min til å bli bedre på det med romlig orientering. Tidligere måtte jeg alltid alliere meg med noen for å finne fram på sykehuset der jeg jobber, fordi alle etasjene er helt like. Men nå utfordrer jeg heller meg sjøl og prøver å finne fram på egenhånd, fortalte hjerneforskeren.

Men det er viktig å trene flere deler av hjernen, ikke bare en del av den. Du blir ikke sterk i beina av å trene biceps, så du må trene den riktige delen av hjernen også, sa Nordengen, og fortalte blant annet om taxisjåførene i London – de som kjører de svarte, gammeldagse taxiene uten gps. De må jobbe så hardt for å lære seg alle gatenavn, alle ruter, alle hotellnavn og alle enveiskjøringer i den store kaotiske byen, at de utvikler en fysisk større hippocampus i tinninglappen.

Viktig med hjernehvile også

Når Magnus Carlsen spiller blindesjakk, ser han for seg sjakkbrettene i hodet.

GAMLE KUNSTER: – Det er mange år siden jeg har spilt blindesjakk, så det viktigste for meg i kveld var å ha godt kontroll og prøve å huske partiene uten problemer, sa Magnus Carlsen.

– Jeg ser for alle fire brettene, ett og ett om gangen, og prøver å spille ulike åpninger slik at jeg ikke blander dem, fortalte Carlsen etter kveldens seier.

Han er opptatt av å holde seg i god fysisk form, og holde hjernen i gang. Men han mener det også er viktig å hvile hjernen, og ikke overstimulere den.

Hjerneforsker Kaja Nordengen understreker at ikke alle kan ikke bli like gode som Magnus Carlsen til å spille sjakk, men man kan alltid bli bedre enn man allerede er.

– Du kan begynne med å lære deg hvor du skal plassere brikkene. Du kan lære deg forskjellen på springer og løper, eller lære deg én åpning eller mer avanserte regler. Ta vare på hjernen. Det er «Use it or loose it».

– Bord 3, c slår d2
– Bord 3, dronning h8. Det er matt.