Felleskatalogen i ny drakt

Felleskatalogen gikk live med nye nettsider tirsdag denne uken, med nytt og brukervennlig design.

Publisert 11. september 2020
Fra venstre: Lene Cecilie Poulsen og Bente By Jansen i Felleskatalogen viser frem de nye nettsidene.

– Det er tre år siden vi startet arbeidet med den nye siden. Mange detaljer måtte på plass, og prosessen har tatt tid, men nå står vi igjen med en nettside med et nytt design som vi er godt fornøyde med, forteller Bente By Jansen, administrerende direktør i Felleskatalogen.

Se de ny nettsidene her.

De gamle nettsidene til Felleskatalogen har vært i bruk siden 2010. Det nye designet har de valgt å holde enkelt, hvor tekstene er i fokus. Det skal være raskt og enkelt å finne frem til tekstene man trenger.

– Vi har gjort noen endringer for å øke brukervennligheten. Blant annet har vi nå integrert lenke til godkjent preparatomtale (SPC) og foto inn i Felleskatalogtekstene. Foto av kapsler og tabletter finner man under avsnittet om dosering, sier Jansen.

Redaksjonell rådgiver i Felleskatalogen, Lene Cecilie Poulsen, forteller at instruksjonsfilmene er mer synliggjort på de nye nettsidene.

– Vi har løftet synligheten av instruksjonsfilmene til helsepersonell og pasient. Disse er nå synlige elementer i tekstene. Vi har også løftet frem informasjon fra Norsk legemiddelhåndbok om bruk av legemidler ved graviditet og amming, samt informasjonen fra Giftinformasjonen i tekstene, sier Poulsen.

Ekspanderbare bokser er også tatt i bruk på de nye nettsidene.

– Dette gjør at det blir enklere å fremheve informasjon, som tidligere har ligget mer skjult. Slik kan brukeren enkelt få tilgang til nyttig tilleggsinformasjon, noe som er med på å gjøre siden mer brukervennlig. Først og fremst er det designet som er nytt, men også disse småjusteringene er med på å løfte siden, sier Poulsen.

Vil ha tilbakemeldinger

Det er Increo som står bak det nye designet på siden, men endringer og tilpasninger er blitt gjort av utviklere i samarbeid med redaksjonen i Felleskatalogen underveis.

– Vi har hele tiden forsøkt å tenke på hva som er viktigst for majoriteten av brukerne av nettsiden, og vil fortsette å utvikle siden der det trengs. Vi har allerede tanker om flere nye endringer. Vi tar gjerne imot tilbakemeldinger, ris og ros, og innspill på hva vi kan forbedre, sier Jansen.

Innspill kan sendes på e-post til post@felleskatalogen.no.

Programmert fra bunn av

Det nye designet er responsivt og tilpasser seg brukerens skjerm, om det er PC, mobil eller nettbrett.

– 50 prosent av øktene er via mobil, dermed har det vært viktig for oss å forbedre mobildesignet. Det er likevel trafikken fra legenes journalsystemer som står for de fleste sidevisningene, sier Jansen.

Nettsidene til Felleskatalogen er det Felleskatalogens utviklere som har programmert fullstendig fra bunn av.

– Nettsiden er for komplisert til å bruke standardiserte løsninger. I tillegg må siden være kompatibel med alle nettleserne, også eldre versjoner, som brukes av journalsystemene. De siste 4-5 månedene har gått med til å tilpasse moderne teknologi til eldre nettlesere. Det har vært helt nødvendig for å sikre legene fortsatt tilgang til Felleskatalogens informasjon, sier Jansen.