Miljø og bærekraft var tema for den årlige internasjonale farmasøytdagen

Norges Farmaceutiske Forening og Farmasøyter uten Grenser (FUG) inviterte til feiring av den internasjonale farmasøytdagen torsdag 24.september. Årets arrangement ble gjennomført som webinar.

Publisert 29. september 2020
Laila Pagh-Skov fra Sykehusinnkjøp.

Legemiddelproduksjon og hvordan industrien jobber med bærekraft og miljø var blant temaene som ble tatt opp på møtet.

Under møtet ble Bente Hayes i Sykehusinnkjøp Hayes tildelt prisen Årets Farmasøyt for sitt engasjement for å sikre legemiddelforsyningen til sykehusene gjennom covid-19.

Laila Pagh-Skov, kvalitetsleder i Sykehusinnkjøp HF, divisjon legemidler fortalte om miljøkrav i legemiddelanbud.

– Vi som helseforetak får oppdragsdokument som forteller oss hva vi skal gjøre. Der er det krav om at vi skal bidra til å redusere spredning av antibiotikaresistens, og krav til etikk og miljø i anskaffelser av legemidler. Så vidt jeg vet er vi den første innkjøpsorganisasjonen i verden som har klart å bygge inn miljøkriterier i en offentlig anskaffelse av legemidler. For å få til dette har vi måtte hatt et godt samarbeid, og leverandørene her er de viktigste bidragsyterne for å komme frem til muligheter for hvordan vi skulle putte miljøkriterier inn i anskaffelsen, sa Pagh-Skov.

Prinsippet går ut på å belønne de som gjør det bra, og ikke straffe de som ikke er kommet i gang, kunne Pagh-Skov informere om. Hun trakk frem samarbeid med industri som viktig for å oppnå gode resultater.

– 70 prosent av råvarene blir produsert i India og Kina. Vi må nå jobbe for å få opp transparenten. Det er på produksjonsstedene forurensingen er størst, så det er der vi må jobbe og sette inn tiltak.

Sykehusinnkjøp om veien videre.

Pagh-Skov forteller at hun har jobbet mye med LMI og miljøgruppen.

– Vi har brukt et spørreskjema og spurt leverandørene om de har en miljøpolicy, en miljøstrategi og et miljøledelsessystem. Den første legemiddelanskaffelsen med miljøkriterier fikk vi tilbud fra 23 leverandører. Noen scorer høyt og andre ikke så høyt, men det er gledelig å se at alle er i gang med arbeidet. Noen av substansene vant på miljøinnsatsen, de hadde ikke billigst pris. Nå skal vi sørge for å få miljø inn i flere anskaffelser.

– Flere pasienter skal nå behandles hjemme, har vi tenkt på hvordan vi skal håndtere legemiddelavfallet? Dette skal vi se på videre. Vi oppnår ingenting uten samarbeid, så det må vi fortsette med, sa Pagh-Skov.

Legemiddelindustriens arbeid med miljø

Bengt Matsson, policy manager i LIF (bransjeorganisasjonen for legemiddelfirma med FoU-aktivitet i Sverige), var med på Zoom fra Sverige, og fortalte om hvordan legemiddelindustrien jobber med bærekraft og miljø. Matsson jobber også sammen med miljøgruppen i LMI.

– LMI har vært en pådriver for miljøkrav i offentlige anskaffelser siden 2013. Samarbeidet mellom LMI og Sykehusinnkjøp i Norge har vært mer velfungerende enn hva vi har opplevd i Sverige, sa Matsson.

Matsson om legemiddelindustriens historikk rundt arbeid med miljø.

– Blant lokale utfordringer er hvordan man skal kvitte seg med gamle og ubrukte medisiner. Legemiddelindustrien ønsker å ta ansvar og bidra til opplysning og informasjon om håndtering av medisiner. Blant globale utfordringer er at produksjon av virkestoff ikke reguleres av EUs lovgivning, men Norge kan innføre miljøkrav i offentlige innkjøp. Fokus med å se på produksjon er riktig.

Matsson kunne fortelle at miljøgruppen sine betraktninger blant annet er at dokumentasjonen fra leverandørene må følges opp. Også Matsson skryter av samarbeidet med Sykehusinnkjøp og trekker frem viktigheten av videre samarbeid.

– LMI sine medlemmer ønsker miljøfokus. Norge har også mulighet til å gå foran når det gjelder kompetanse om fiskesykdommer og behandling av disse, samt fokus på miljøhensyn, etiske verdier og menneskerettigheter, sa Matsson.