LMI på høring i helse- og omsorgskomiteen

LMI var representert to ganger under statsbudsjettet-høringen, både ved LMI og gjennom NHO-helse. Legemiddelberedskap og vaksineproduksjon var hovedtemaene.

Publisert 27. oktober 2020
BEREDT: Karita Bekkemellem og Erling Ulltveit fokuserte på den spesielle koronasituasjonen og legemiddelberedskap i sitt innspill til høringen i helse- og omsorgskomiteen.

Representanter for LMI var Karita Bekkemellem og Erling Ulltveit, mens Monica Larsen fremførte under NHO-Helse.

En unik posisjon

Ulltveit og Bekkemellem fokuserte på viktigheten av denne høringen, i en tid hvor hele verden ser til legemiddelindustrien for å finne en vaksine mot pandemien.

– Vi i industrien jobber intenst for å prestere i vår rolle, og utvikle en vaksine. Verden ser til oss for en løsning og samtidig er vi er alle helt avhengig av samarbeid på tvers av landegrenser og sektorer for å komme tilbake til normalsituasjonen. Mens mange av utfordringene er globale, må vi heller ikke glemme hva vi kan gjøre i Norge.

Les hele innspillsnotatet fra LMI her.

– Vi er glade for 1,1 milliarder til beredskapslagring og 3,8 milliarder til forhåndsavtaler om kjøp av vaksiner og vaksinasjon, men vi håper også at det aktualiseres viktigheten av å tenke langsiktig, hvor det kan stimuleres til blant annet mer produksjon. Vi har sett hvor sårbare vi er og vi må ta høyde for at situasjonen kan bli verre og at det kan komme, nye, verre pandemier.

– Det er oss, sammen, som er løsningen på at tryggheten og den gode hverdagen kan komme tilbake, sa Bekkemellem, før Ulltveit fokuserte videre på konkrete tiltak for å sikre og bedre norsk legemiddelberedskap.

Både de 1,1 milliardene som blir satt av til beredskapslagring av viktige legemidler, samt paralelleksport av legemidler ble trukket frem.

– For leverandørene er det nødvendig med en garanti mot parallelleksport for at de skal kunne få levere større volumer utover det som er vanlig til Norge. Det er en forutsetning for sikker legemiddelforsyning til Norge, avsluttet Ulltveit.

Senter for norsk vaksineproduksjon og innovasjon

Monica Larsen presenterte hvordan NHO, Norsk Industri og LMI har sammen med LO, Industri Energi og KLP utarbeidet et kunnskapsgrunnlag som beskriver hvordan Norge relativt raskt kan etablere Senter for norsk vaksineproduksjon og innovasjon (SEVI).

Grete Karin Berg (NHO) og Monica Larsen.

Dette senteret bør bygge og drifte en fabrikk for beredskapsproduksjon, pre-kommersiell og kommersiell produksjon av vaksiner. Forskning og innovasjon bør være tett koblet på fabrikken.

– Det er et stort behov for produksjonskapasitet som kan sørge for at verdens befolkning får tilgang til effektive vaksiner. Norge bør utnytte denne muligheten for økt industrialisering og næringsvekst.

– Vi foreslår at Stortinget fatter et intensjonsvedtak om norsk vaksineproduksjon, og at det etableres et forprosjekt for Senter for vaksineproduksjon og innovasjon etter mønster fra britiske «Vaccine Manufacturing and Innovation Center» med en bevilgning på 40 millioner kroner fra kapittel 710 Vaksiner mv, sa Larsen.

Les hele notatet fra NHO-helse her.