– Vaksineresultatene er bedre enn mange tolker dem som

- Vaksinenyhetene fortsetter å være bedre enn mange er klar over. Det er vår altfor negative tolkning av dem som forårsaker reelle problemer, skriver The New York Times.

Publisert 5. februar 2021

Det kommer stadig gode nyheter om covid-19-vaksinene – og den offentlige diskusjonen om dem fortsetter å være mer negativ enn fakta tilsier, skriver den prisvinnende New York Times-spalten David Leonhardt i The Morning Newsletter.

Han trekker frem følgende nøkkelfakta:

– Alle de fem vaksinene med offentlig publiserte resultater har eliminert Covid-19-dødsfall. De har også redusert sykehusinnleggelser drastisk. Alle de fem vaksinene fra Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Novavax og Johnson & Johnson – virker utrolig lovende. Av de rundt 75 000 menneskene som har mottatt en av de fem i de kliniske studiene, er det ikke én eneste person som har dødd av covid, og bare noen få mennesker ser ut til å ha blitt innlagt på sykehus. Ingen har blitt liggende på sykehus 28 dager etter at de fikk vaksinen. Likevel velger mange å fokusere på relativt små forskjeller mellom vaksineresultatene, og antar feilaktig at disse forskjellene betyr at noen vaksiner ikke vil forhindre alvorlige sykdommer. Det er fortsatt for tidlig å være sikker, men de tilgjengelige dataene er veldig oppmuntrende – inkludert om vaksinenes effekt på virusets varianter, skriver Leonhardt.

Så hvorfor tolker folk det mer negativt enn det egentlig er? Mye av forvirringen skyldes betydningen av ordet «effektiv», mener han. I det typiske forskningsspråket er en vaksine ansett som effektiv bare hvis den hindrer at mennesker blir smittet av en sykdom, som ebola eller rabies. Men med koronaviruset er det annerledes, og da blir ikke ordet «effektiv» så informativ. For om du tror det eller ei, har du mest sannsynlig hatt koronavirus i kroppen i løpet av livet. Ulike typer koronaviruset har eksistert i mange tiår, kanskje til og med århundrer, og de er som regel milde. En helt vanlig forkjølelse kan være koronavirus.

Koronavirus er en type virus som gir luftveisinfeksjon. Viruset som er årsak til koronavirus-pandemien i 2020 er ett av flere typer koronavirus. Dette koronaviruset heter sars-CoV-2 og gir sykdommen covid-19.

Store norske leksikon

– Så vi kan ikke utrydde koronavirus. Heller ikke det nye koronaviruset sars-CoV-2. Men vi må gjøre det vi kan for å hindre det i å være dødelig. Jeg antar at du er enig i at enhver vaksine som forvandler covid til noe mye mildere enn en typisk influensa, fortjener å bli kalt effektiv. Men det er ikke den vitenskapelige definisjonen. Når du leser at Johnson & Johnson-vaksinen er 66 prosent effektiv eller at Novavax-vaksinen er 89 prosent effektiv, refererer disse tallene til forebygging av alle sykdomstilfellene, skriver Leonhardt.

Effekt-estimatene for vaksinene er basert på hvor mange som av de som har deltatt i studiene og fått vaksinen som har blitt syke – men estimatene sier ikke noe om hvor syke disse personene har blitt.

VG

– Vaksinene er effektive, og effekt-tallene er oppløftende i seg selv. Ekstra oppløftende er at beskyttelsen mot alvorlig sykdom og død er enda høyere enn de publiserte tallene, sier Inge Johansen, seniorrådgiver i LMI.

Det mener også Leonhardt.

– De tilgjengelige vaksineresultatene er så positive som det er mulig å bli. Det er vår altfor negative tolkning av dem som forårsaker reelle problemer. Noen sitter igjen med det feilaktig inntrykket at bare de to vaksinene med høyest offisielle effektivitetsnivåer – de fra Moderna og Pfizer – er verdt å få.Men sannheten er at så lenge dataene stemmer, kan alle de fem vaksinene redde livet ditt, skriver Leonhardt.

Hør Legemiddelpodden, der LMI har invitert Pfizer, AstraZeneca og Janssen til å fortelle om sine covid-19-vaksiner, veien dit, og veien videre

Se film fra Legemiddelverket om godkjenningsprosessen for koronavaksiner

Se LMIs film om vaksineutvikling

Europeiske legemiddelmyndigheter stiller følgende krav til koronavaksinene:

  • Fase 3 studien må vise at vaksinen beskytte mot covid-19 sykdom
    Vaksinen bør gi minst 50 % beskyttelse mot covid-19 sykdom.
    Studien bør inkluderte eldre og individer med økt risiko for alvorlig covid-19 sykdom.
  • Studiene bør også gi svar på om vaksinen beskytter mot alvorlig covid-19 sykdom.
  • Det er ønskelig at studiene undersøker om vaksinen hinder smitteoverføring.