Slik kan Norden bli konkurransedyktig innen livsvitenskap

Legemiddelindustri-foreningene i Norden arrangerte torsdag et digitalt seminar om hvordan nasjonale livsvitenskapsstrategier og økt samarbeid kan føre til et mer konkurransedyktig Norden.

Publisert 18. mars 2021
Ordstyrer Frida Lundmark fra LIF i samtale med Monica Larsen i LMI.

Hvordan kan nasjonale life science-strategier og handlingsplaner om helsenæringen føre til en mer konkurransedyktig nordisk region? Hva kan vi lære av implementeringen av de ulike strategiene så langt? Hva skjer innen helsedata og kliniske studier? Dette var spørsmålene som ble diskutert under den 2,5 timer lange konferansen som samlet innledere og seere fra hele Norden. De nordiske landene deler mange av de samme utfordringene og mulighetene, og alle er enige om at samarbeid er veien til suksess.

LMIs Monica Larsen var blant innlederne fra Norge, sammen med Pål Hasvold fra AstraZeneca, Marianne Braaten, leder for Helsedataprogrammet i Direktoratet for e-helse, og Marianne van der Weel og Gloria Traina fra Helse- og omsorgsdepartementet. De to sistnevnte fortalte om henholdsvis handlingsplanen for kliniske studier og Norges satsing på helsenæring og – forskning, inkludert life science-bygget ved Universitetet i Oslo, Pilot Helse, NorCrin og NorTrials og tiltakene i Helsenæringsmeldingen.

Sammen kan de nordiske landene tilby forskning og forskningsinfrastruktur i verdensklasse, et helsevesen med høy internasjonal standard, konkurransedyktig industri og verdensledende innovasjon. For å håndtere den økende konkurransen i life science-sektoren er det altså utviklet flere nasjonale strategier for å forbedre forholdene for sektoren, og øke dens konkurranseevne. Samtidig investerer flere og flere land i livsvitenskap, både i og utenfor Europa, så konkurransen hardner til.

Samtlige av møtets deltakere var enige om at løsningen er mer samarbeid både hva gjelder politikk, klinisk forskning, biobanker, helsedata, pasientgrunnlag og AI. Blant dem, LMIs Monica Larsen.

– Vi har sterke legemiddelselskaper, og medtek-selskaper i Norden, som gjør vår region sterk. Barrierene er der, som vi har hørt om her i dag: vi er små land hver for oss og det er mange store investeringer der ute som vi konkurrerer med. Men om vi slår oss sammen får vi mer styrke i investeringene som hvert land gjør, og vi får et større fotavtrykk. Vi må anerkjenne at Life Science-sektoren er en global industri med stor konkurranse, og vi må virkelig vise hvilke muligheter vi har i vår region. Vi må walk the talk – ikke bare snakke om mulighetene, men vise dem fram. Vi har store life science-huber som vi bør bygge en nordisk paraply over. Og jeg støtter sterkt forslaget om nordisk policysamarbeid i den svenske life science-strategien. Jeg syns også det er gode muligheter i Norden når det gjelder produksjon og beredskap av kritiske medisiner, som antibiotika og vaksiner, som vi kan ha felles initiativ på. Vi har politiske instrumenter på plass, vi kan bygge videre på plattformer vi allerede har, og vi har i dag hørt at vi alle har ambisjonene og initiativene som skal til. Bygger vi videre på disse sammen, kan vi få en sterk stilling innen life science i fremtiden, sa Larsen.

Lenke til konferansen, som du kan se i etterkant, kommer snart.