LMI bekymret for vaksineproduksjon

EU vedtok onsdag å stramme inn eksportrestriksjonene innad og ut av Europa. LMI frykter konsekvenser for forstyrrelser i produksjonskjeden, som i verste fall kan føre til stans på fabrikker, skriver VG.

Publisert 25. mars 2021

VG skrev onsdag at EU-kommisjonen har fjernet Norge og 16 andre land fra listen over land som er unntatt for EUs eksportkontroll for vaksiner.

VG torsdag kveld.
BEKYMRET: LMIs administrerende direktør Karita Bekkemellem.

Det betyr at Norge ikke lenger står på listen over land som er unntatt fra en mekanisme EU tidligere har innført, som gjør at man må ha godkjenning fra det EU-landet et vaksineparti produsert i EU sendes ut fra.

Strammet inn

Onsdag vedtok EU også stramme inn på dette regelverket: De legger inn kriteriene «gjensidighet» og «proporsjonalitet» for å tillate eksport av vaksiner produsert i EU. Det er i forbindelse med denne endringen at Norge og de andre landene på listen ikke lenger er unntatt fra regelverket.

Regelendringen kommer etter en lang krangel mellom EU og særlig Storbritannia om vaksineeksport, etter at AstraZeneca flere ganger har nedjustert hvor mange doser de kan levere til EU-landene som kjøper doser sammen.

«Gjensidighet» innebærer at det kan bli en del av vurderingen om å tillate eksport eller ikke dersom landet dosene skal eksporteres selv til hindrer eksport av vaksiner eller råmaterialer, ved lov eller på andre måter. «Proporsjonalitet» innebærer at det også kan bli en del av vurderingen om forhold som vaksinasjonsrate og tilgang til vaksiner, eller den epidemiologiske situasjonen, er bedre eller verre enn i EU, skriver VG.

I går kveld omtalte de LMIs reaksjoner på dette.

Sterkt bekymret

– Dette er bekymringsfullt av to grunner, sier sier LMIs direktør Karita Bekkemellem.

–  Den ene er muligheten for at Norge får færre vaksinedoser – dersom smittetrykket tilsier at andre land i Europa bør prioriteres. Den andre er sårbarheten i vaksineproduksjonskjeden. Skulle dette vedtaket føre til motreaksjoner fra land i andre kontinenter, kan produksjonen stå i fare.

Et eksempel på dette er Pfizers produksjon i Belgia – der koronavaksinen består av 280 forskjellige komponenter som produseres i 19 forskjellige land. Skulle det blir problemer med leveranser av noen av de komponentene, vil produksjonen kunne stanse fullstendig. Med de konsekvensene det vil kunne medføre.

– Det er viktig å huske på at legemiddelindustri er en global bransje, sier Bekkemellem og fortsetter:

– Bare ett år etter at WHO erklærte Covid-19 for en global pandemi, har fire vaksiner blitt godkjent av EMA. 69,4 millioner doser er levert til EU- og EØS-land. Det har skjedd etter et utrolig samarbeid mellom mange aktører innenfor legemiddelindustri, forskningsmiljøer, produksjonsmiljøer, helsemyndigheter, helsesystemer og regulatoriske myndigheter. Det er synd å sette alt dette i spill i en så kritisk tid som vi er inne i nå.

LMI sendte onsdag et brev til helse- og omsorgsdepartementet og utenriksdepartementet, hvor vi peker på nettopp dette aspektet. Det kan du lese her.