Arctic Bioscience inngår nytt forskningssamarbeid for å utvikle legemiddelkandidat

Arctic Bioscience og Smerud Medical Research International AS (SMERUD) inngår et forskningssamarbeid for å utvikle en ny legemiddelkandidat for å bidra til normal hjerneutvikling hos ekstremt premature barn.

Publisert 21. mai 2021
Her fra da LMIs Karita Bekkemellem besøkte Arctic Bioscience sin lab.

Hvert år fødes over 30 000 barn i USA og Europa før uke 28 i svangerskapet. Barn som fødes så tidlig har betydelig risiko for funksjonsnedsettelse som følge av at hjernen ikke er fullt utviklet ved fødselen.

Arctic Bioscience planlegger å søke «orphan designation» for legemiddelkandidaten.

Dokosaheksaensyre (DHA), er viktig for normal utvikling av hjerne og syn hos fostre.

Arctic Bioscience er et bioteknologiselskap som utvikler og kommersialiserer kosttilskudd basert på fosfolipidestre fra silderogn. Silderogn er en naturlig kilde til omega-3-fettsyren DHA, så en legemiddelkandidat basert på silderogn har et godt teoretisk fundament for å bidra til normal hjerneutvikling hos ekstremt premature barn.

Arctic Bioscience vil, basert på egen patentert teknologi, utvikle en ny flytende legemiddelformulering med høyt innhold av fosfolipid-DHA som kan gis med sonde til ekstremt premature barn.

Ole Arne Eiksund i Arctic Bioscience.

– Hvis vi kan bidra til at ekstremt premature barn får normal hjerneutvikling, vil det ha enorm betydning for tidligfødte barn og deres foreldre over hele verden. Vår langsiktige strategi er å utvikle legemidler for flere bruksområder basert på vår patenterte teknologiplattform. Med denne avtalen kan vi få utviklet et nytt produkt parallelt med psoriasis-produktet. Hvis vi lykkes med denne utviklingen, vil vi åpne et nytt milliardmarked, sier administrerende direktør Ole Arne Eiksund i Arctic Bioscience.

SMERUD har de seneste 10 årene samarbeidet tett med global ekspertise innen nyfødtmedisin, og har vært med på utviklingen av andre legemidler for reduksjon av komplikasjoner forbundet med ekstrem prematuritet. Ekstremt premature barn har høy risiko for komplikasjoner etter fødsel, ikke bare nevrologiske, men i stor grad også sykdom relatert til syn, lunge og tarm.

– Det å gjennomføre kliniske utprøvninger i denne pasientgruppen er uhyre komplekst og utfordrende, og bare noen svært få firmaer har denne erfaringen. Vi ønsker derfor å utnytte denne spesialkompetansen vår og vil selv investere store ressurser i dette viktige prosjektet i årene fremover. Vi vet at DHA er essensiell for normal utvikling, men bare god, klinisk forskning vil avdekke om den spesielle DHA-formuleringen utviklet fra silderogn vil være tilstrekkelig effektiv i behandling eller forebyggelse av komplikasjoner ved ekstrem prematuritet, sier Knut Smerud, gründer og styreleder i SMERUD.

Forskningssamarbeidet vil utføres i samarbeid med flere spesialklinikker i Norden, Europa ellers, samt Canada og USA.

Ett slikt finnes bl.a. i Genova, Italia, og professor Luca Ramenghi som er leder for neonatal patologi og intensivenhet på Gaslini-insituttet ved Universitetet i Genova vil være en sentral partner når vi skal planlegge utviklingsløpet samt søke grants fra bl.a. EU. Prof. Ramenghi’s forskningsenhet er verdensledende m.h.t. svært avansert MR-avbildning av hjernen hos ekstremt premature samt klinisk tolkning av denne billedanalysen, og har lang erfaring fra komplekse kliniske studier av denne pasientgruppen.