Ultimovacs presenterer solide data på kreftkonferansen ASCO

60 % av kreftpasientene hadde effekt av behandling med den universelle kreftvaksinen UV1 i kombinasjon med sjekkpunkthemmeren pembrolizumab (Keytruda).

Publisert 21. mai 2021

Det viser nye resultater fra en fase 1-studie der 20 alvorlig syke kreftpasienter er inkludert. Ultimovacs skal presentere disse resultatene på verden største kreftkonferanse, ASCO, i juni, skriver selskapet i en pressemelding.

SPENNENDE DATA: Medisinsk direktør i Ultimovacs, Jens Bjørheim

– Dette er veldig sterke og spennende data som viser en tydelig positiv klinisk effekt av å kombinere vår kreftvaksine UV1 med sjekkpunkthemmeren pembrolizumab. I tillegg viser studien at UV1 og pembrolizumab har en god og trygg bivirkningsprofil. Dette styrker vår utviklingsstrategi der vi nå er i gang med hele fire fase II studier hvor vi kombinerer UV1 med andre sjekkpunkthemmere i ulike kreftformer, sier Jens Bjørheim, medisinsk direktør i Ultimovacs.

Pasientene i studien har malignt melanom med spredning, en alvorlig type føflekkreft hvor immunterapi har vist en viss effekt, og hvor mange nye kombinasjoner av immunterapi prøves ut. Alle pasienter er blitt fulgt opp i 18 måneder etter behandling og median observasjonstid er 21 måneder.

Studien viser at så langt fører kombinasjonen av UV1 og pembrolizumab til at:

  • 30 % av pasienten er kreftfrie
  • 30 % av pasientene fikk delvis effekt
  • Det vil til sammen si at 60 % av pasientene responderte på behandlingen (dette kalles «objective response rate, ORR»)
  • Sammenlignet med tilsvarende studie på samme typer pasienter som kun har blitt behandlet med pembrolizumab, er effektdataene bedre

Disse studiene viser at behandling med pembrolizumab alene førte til at

  • 5-12 % av pasientene ble kreftfrie*
  • 33-37% av pasientene responderte på behandling (ORR) *
  • Overlevelsen (overall survival rate, OS) er 80 % etter 21 måneders oppfølging
  • Median progresjonsfri overlevelse er 18,9 måneder (sammenlignet med 5,5-11,6 måneder* for de som kun fikk pembrolizumab)
  • Ingen overraskende bivirkninger ble observert: Bivirkningene er på linje med hva som er observert tidligere i bruk av pembrolizumab og kreftvaksinen UV1

Bakgrunnen for å gi UV1 til kreftpasienter med alvorlig føflekkreft med spredning, er at disse ofte ikke har de riktige T-cellene til stede i kroppen til å kunne få effekt av pembrolizumab alene. UV1 øker andelen av de riktige T-cellene og øker dermed styrken og bredden på effekten av immunresponsene, når den brukes sammen med pembrolizumab.