Industrien presenterte seg for medisinstudenter

En rekke medisinstudenter inntar i sommer kontorene til flere legemiddelselskaper. På et møte i regi av LMI nylig, fikk industrien fortelle studentene om bransjen, og karrieremulighetene som finnes.

Publisert 26. mai 2021

Det er Studentforeningen for medisinsk innovasjon (Smi) ved Universitetet i Oslo som har tatt initiativ til et pilotprosjekt for å gi medisinstudenter mulighet til å ha praksisplass i et legemiddelselskap i seks uker. Interessen var så stor både blant studentene og legemiddelselskapene at åtte studenter ble til 20. På et digitalt møte i regi av LMIs Forsknings- og utviklingsutvalg nylig, fikk studentene mulighet til å lære mer om industrien de skal jobbe i. Også dette møtet var det stor interesse for, fortalte leder i FoU-utvalget, Nicolas Vaugelade-Baust, da han ønsket deltakerne velkommen.

– Utgangspunktet for dette møtet var egentlig at vi skulle ønske velkommen til dere som skal være summer interns i en LMI-bedrift nå i sommer, gjennom internship-ordningen som Studentforeningen for medisinsk innovasjon ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo arrangerer i år. Men så hadde vi lyst til å bredde dette til flere deltakere, så i samarbeid med UiO har invitasjonen gått videre til alle på Det medisinske fakultet og også til studentene ved farmasistudiet, sa Vaugelade-Baust.

Han er medisinsk sjef i Novartis i Norge, og ledet møtet sammen med medisinsk sjef i AbbVie i Norge, Elisabeth Jarnæss. De ønsket å lære studentene mer om legemiddelindustrien, og hvilke jobbmuligheter som ligger der for både leger, farmasøyter og helseøkonomer.  

Karita Bekkemellem er administrerende direktør i LMI og hadde bakgrunn som Arbeiderpartipolitiker og statsråd før hun startet i LMI for 12 år siden. Hun ga studentene en generell introduksjon til legemiddelindustrien i Norge.

Willemijn Comuth fra Nederland er medisinsk sjef i Bayer Norge. Hun er utdannet kardiolog og har blant annet jobbet i klinikken i Danmark før hun flyttet til Oslo for tre år siden. Hun fortalte studentene om forskning og utvikling i industrien, og hvordan et molekyl blir til en ny medisin.

Veronika Gundersen Gran, er sjef for markedstilgang i Novartis, der hun har jobbet i 6 år. Gran er utdannet innen helseøkonomi, og jobbet i Pfizer før hun begynte i Novartis. I sitt innlegg fortalte hun studentene hvordan et legemiddel blir finansiert i Norge, og hvorfor det kan ta lang tid fra et legemiddel får markedsføringstillatelse til det blir tatt i bruk av norske pasienter.

Hans Petter Strifeldt, direktør for myndighetskontakt i MSD Norge og leder i LMIs næringspolitiske utvalg, har rundt 20 års fartstid fra industrien. Han har tidligere erfaring blant annet fra Pfizer og LMI, og snakket i sitt innlegg om hvorfor næringspolitikk er så viktig for denne bransjen.

På programmet sto også «Møt en lege og en helseøkonom som jobber i industrien». Selv om begge yrkesgrupper var representert i tidligere innlegg, kunne Erik Hjelvin og Kirsti Nyhus fortelle hvordan de bruker sin utdannelse i hverdagen. Erik Hjelvin er lege og medisinsk direktør i Pfizer, og Kirsti Nyhus er helseøkonom og jobber som daglig leder i AbbVie i Norge.