Forebyggende hiv-medisin: Overføringen fra blåresept til H-resept kunne vært unngått

- Man kunne trolig ha sluppet dagens PrEP-debatt hvis man hadde hatt en tidlig dialog med flere aktører, sa Karoline Knutsen, seniorrådgiver i LMI, i DM Arena-debatt torsdag.

Publisert 17. september 2021
HIV-PANEL: Fra venstre Karoline Knutsen (LMI), Erik Hviding (Sykehusinnkjøp), Maria Jahrmann Bjerke (HOD), Usha Hartgill (Olafiaklinikken OUS), Anne Karin Kolstad (Hiv Norge) og ordstyrer Lars Brock Nilsen (Dagens Medisin).

Der deltok hun i panelet sammen med representanter fra Sykehusinnkjøp, Helse- og omsorgsdepartementet, HivNorge og klinikerne.

Preeksponeringsprofylakse (PrEP) er en hiv-forebyggende behandling. Før 2018 ble PrEP finansiert gjennom folketrygden og blåreseptordningen, og kunne derfor skrives ut av fastlegen. Men da legemiddelet ble overført til H-resept, altså sykehusfinansiering, skjer forskrivningen i sykehus. HivNorge har også tidligere reagert på dette.

– PrEP har ingenting i spesialisthelsetjenesten å gjøre, sa Anne Karin Kolstad i HivNorge til Dagens Medisin i en artikkelserie om dette i 2020.

Økt press på et allerede presset system

LMIs Karoline Knutsen mener i likhet med Kolstad at man bør diskutere konsekvensene av å overføre medisiner fra blåresept til spesialisthelsetjenesten.

– Man skal ikke glemme at man overfører arbeidsmengde og utgifter til et system som allerede i dag er under et stort press. Aktørene i systemet sier selv at det er kapasitetsproblemer og det er en utfordring. Og så tror jeg det er viktig å reflektere over blåreseptordningen som det den er i dag: et viktig sikkerhetsnett for pasienter som er kronikere, som trenger en livslang oppfølging hos fastlegen sin. Da er blåreseptordningen en god ordning. Vi ser at det har vært et økende fokus på kostnadsbesparelser, nå sist gjennom områdegjennomgangen på blåresept, hvor det ble foreslått at flere store legemiddelgrupper skulle settes ut på anbud, som diabetes, migrene, blodfortynnende. Flere legemidler settes sammen uavhengig av ulikheter på effekt, og de skal konkurrere på pris, der man har én vinner. Ofte blir det da de eldre medikamentene som står igjen som vinnere, og gjerne over flere år, så lenge anbudet gjelder. Dette vil jo gå ut over pasientene, og behandlingstilbudet kan bli dårligere enn det vært hvis det var på blåresept. Som hiv-eksempelet nå viser. Så dette er et eksempel på at klinikere, pasienter og leverandører må  involveres. Man bør snakke om hvilke konsekvenser en slik overføring har for pasient, og for klinikerne som skal behandle pasientgruppen, før man gjør sånne type omveltninger . Så jeg tror man kunne sluppet å ha denne debatten her i dag hvis man hadde hatt en tidlig dialog med flere aktører, sa Knutsen.

Bekymret for fremtidens tilgang

Anne Karin Kolstad i HivNorge var opprørt og svært engasjert i debatten, på vegne av hiv-pasientene i Norge. Som hun også har nevnt i Dagens Medisin tidligere, reagererer hun spesielt på at eksisterende PrEP-brukere, som tidligere hadde fått PrEP forskrevet av fastlegen, ble satt på ny venteliste ved sin tilhørende klinikk. Og hun er bekymret for fremtiden.

– Gud forby, da jeg hørte at regjeringen hadde vurdert å sette hele blåreseptordningen inn i samme anbudsprosessen med Sykehusinnkjøp – det har stoppa foreløpig på Stortinget – men jeg er bekymra for fremtidens hiv-legemidler og tilgang, sa Kolstad.

Se hele debatten her