Dette gjør MSD for Ukraina

På grunn av den pågående konflikten i Ukraina bidrar MSD med økonomisk og medisinsk hjelp, samt med egne initiativer for å hjelpe det Ukrainske folket.

Publisert 28. mars 2022

– 130 år har vi arbeidet for å redde og forbedre liv og vi fortsetter å jobbe målrettet for dette. Vi er fortvilet over situasjonen i Ukraina og står samlet med det ukrainske folket som står ovenfor en humanitær katastrofe, skriver selskapet på sine nettsider.

Myndighetskontakt i MSD, Hans Petter Strifeldt, sier selskapet forsøker å hjelpe der det er mulig.

Myndighetskontakt i MSD Hans Petter Strifeldt

– Krigen påvirker selvsagt alle deler av det ukrainske samfunnet, der eldre, barn, kvinner og menn blir bombet, skadet og drept hver eneste dag krigen pågår. Vi forsøker å gjøre det vi kan for å hjelpe pasienter, pårørende og våre egne ansatte, og ser hele tiden etter nye måter å bidra på, sa Strifeldt.

MSD har som følge av invasjonen donert én million dollar (8,8 millioner kroner) i nødhjelp til ulike veldedige organisasjoner, blant annet 300 000 til amerikanske Røde Kors.  

MSD (kjent som Merck i USA og Canada) har også donert store mengder medisiner, blant annet 130 000 doser med et antiviralt legemiddel som brukes mot influensa og covid-19 til en veldedig organisasjon som jobber med krisehjelp, samt 100 000 doser som har blitt solgt direkte til den Ukrainske regjeringen.

I USA, Canada og Puerto Rico har også MSD iverksatt Merck Give Back, et initiativ som lar ansatte donere et gitt beløp til Røde Kors. Summen blir følgelig matchet av selskapet.  

Per 16. mars har selskapet donert over 60 millioner dollar (rundt 500 millioner norske kroner) i pengebidrag, medisiner og annet medisinsk utstyr.  

Håper på en rask og fredelig avslutning på konflikten  

Vestlig industri har vært under et voldsomt press for å trekke seg ut av Russland som konsekvens av pågående sanksjoner. Legemiddelindustrien har imidlertid vært et unntak på grunnlag av det humanitære behovet. Leveranser av livsviktige medisiner får derfor fortsette, mens MSD stanser alle pågående investeringer som følge av invasjonen, skriver selskapet.   

MSD håper på en rask og fredelig avslutning på konflikten og vil jobbe aktivt for at man skal fortsette å levere medisiner og vaksiner, inkludert til de mest utsatte områdene.