Ukraina: GSK har donert 40 millioner til hjelpeorganisasjoner

GSK har 400 ansatte i Ukraina og gjør alt de kan for å bidra til at de er trygge under svært vanskelig forhold.

Publisert 5. april 2022

Selskapet har blant annet donert 40 millioner kroner til tre hjelpeorganisasjoner.

Også Line Rondan og kollegene ved GSK-kontoret i Norge hjelper til så godt de kan.

–  Både i Norge og Norden har vi kolleger med familie både i Russland og Ukraina, og i nærliggende land. En kollega fra Polen, som jobber i ledergruppen i Norge, har familien bosatt rett ved grensen til Ukraina. De har gjort om farens restaurant til mottak for flykninger, og GSK Norge bidrar direkte med utstyr og klær. Det gir en spesiell nærhet til situasjonen. For tiden bor det ca. 160 mennesker der, og selv om det er få i den store sammenhengen, betyr det mye for de det gjelder, sier Rondan, som er leder for myndighetskontakt og kommunikasjon i GSK.

Donasjoner, traumesett og hiv-medisiner

GSK har donert 37 millioner kroner til Røde kors og Redd Barna, som sørger for mat, vann, førstehjelp, medisiner, varme klær og husly for ukrainske flykninger. De har også donert 2,8 millioner kroner til hjelpeorganisasjonen Crown Agents (som har jobbet med det ukrainske helsedepartementet de siste 20 årene) for å finansiere 2500 medisinske traumesett, og de er i samtaler med dem for å finne ut hvordan de sammen kan sikre videre leveranser av medisiner inn i Ukraina.

GSK/ViiV er en stor produsent av hiv-medisiner, og de gir store donasjoner av medisiner til Verdens helseorganisasjon (WHO), det nasjonale AIDS-programmet og ulike hjelpeorganisasjoner som støtter personer med hiv som er rammet av konflikten. I tillegg har de gitt 2,3 millioner kroner til eksisterende samarbeidspartnere.

Millioner fra GSK-ansatte

– I tillegg til disse donasjonene, har våre ansatte rundt om i verden donert over 3,1 millioner kroner til Redd Barna og Røde kors, og GSK som selskap skal gi samme beløp. Vi har svart på hastebestillinger fra Ukrainske helsemyndigheter med donasjoner på 100 000 pakker med medisiner og forbruksmateriell fra vår fabrikk nær Kyiv, inkludert antibiotika, astmamedisin, epilepsimedisin og smertestillende produkter. Vi diskuterer også med UNICEF hvordan vi kan få til å levere essensielle barnevaksiner til Polen, for å beskytte flyktningene, som stadig blir flere, skriver selskapet på sine nettsider.

GSK har stanset annet arbeid og har fullt fokus på å gi råd og støtte til sine ansatte i det krigsherjede landet – både de som holder seg i hjemmene sine og de som ønsker å flykte til tryggere områder. Arbeidsgiveren hjelper til med praktiske ting der det er nødvendig, blant annet ved å sørge for tilgang til mobilnett og helsehjelp i andre land, samt bidra med midlertidig innkvartering og mat for våre ansatte og deres familier.

– Teamene i nabolandene gjør alt de kan for å hjelpe våre ansatte over grensen, og for å bidra til humatitær hjelp også for andre. Vi bidrar med målrettet humanitær støtte gjennom hjelpeorganisasjoner vi allerede har et nært samarbeid med, som har folk i de rammede områdene i Ukraina og i nabolandene. Vi fortsetter innsatsen etter hvordan situasjonen utvikler seg.

GSK i Russland

Situasjonen i Russland er kompleks og endrer seg stadig. GSKs prioritet der er å støtte sine ansatte også i Russland, og sørge for tilgang til essensielle medisiner og produkter.  

– Vi støtter globale sanksjoner, og vil i størst mulig grad hindre enhver direkte involvering og støtte til den russiske regjeringen og det russiske militæret. Vi mener for øvrig at alle – uavhengig av rase, kjønn, nasjonalitet, etnisitet, språk og religion – har rett til tilgang på helsehjelp, og som et selskap som både utvikler og produserer livsviktige medisiner, har vi et ansvar for å gjøre dem tilgjengelig for alle mens vi kan, skriver GSK.

Selskapet vil imidlertid ikke initiere nye kliniske studier i Russland, og fortjenesten på de produktene som selges i Russland vil bli brukt til humanitære formål.