GSK investerer 12 milliarder på forskning på sykdommer i lavinntektsland

De neste 10 årene skal GSK investere hele 12 milliarder kroner i forskning og utvikling av vaksiner og legemidler mot infeksjonssykdommer i lavinntektsland.

Publisert 11. juli 2022

Investeringen skal støtte videre forskning og innovasjon på malaria, tuberkulose og hiv, i tillegg til andre tropiske sykdommer og antibiotikaresistens. Til sammen står disse sykdommene og tilstandene for mer enn 60 % av sykdomsbyden i lavinntektsland.

Christian Probst

– Vi i GSK er stolte av å være en viktig bidragsyter innen global helse. Denne investeringen i forebygging av sykdom som primært rammer lavinntektsland, viser GSKs forpliktelse på dette området, sier administrerende direktør i GSK Norge, Christian Probst.

GSK jobber for tiden med utvikling – både preklinisk og klinisk – av mer enn 30 potensielle vaksiner og medisiner mot 13 smittsomme sykdommer.

Selskapet vil også fortsette å donere medisin mot elefantsyke (filariasis) til sykdommen er utryddet. Siden 1999 har GSK donert hele 10 millarder tabletter, noe som ifølge selskapet er den største medisin-donasjonen noensinne.

De dobler dessuten produksjonen av AS01 adjuvanten som brukes i malaria-vaksinen RTS,S.

Med dette håper de å forbedre helsen til mer enn 2,5 milliarder mennesker de neste 10 årene.

– Jeg er glad for å fornye vår forpliktelse til global helseforskning for det kommende tiåret, sier Thomas Breuer, GSK Chief Global Health Officer.

– Gjennom vårt fokus på vitenskapelig innovasjon innen global helse, har vi levert den første malariavaksinen (RTS,S), den første kuren mot malaria (tafenokin) og en ny tuberkulosevaksine-kandidat. Vi må jobbe sammen for å bringe disse potensielt livreddende innovasjonene til mennesker som trenger dem,