Fedme og overvekt – hvordan møter vi disse utfordringene i den nye folkehelsemeldingen?

Torsdagen under Arendalsuka arrangerte LMI, Novo Nordisk og Pfizer møtet «Fedme og overvekt – den største utfordringen for folkehelsen».

Publisert 22. august 2022
Møtet ble ledet av programleder Ronny Brede Aase.

– Det er et stort stigma rundt fedme og hva som er grunnene til at man får fedme, det kan være veldig sammensatt. Dette skal vi belyse i dag, sa Aase.

Jøran Hjelmesæth, Senter for sykelig overvekt (SIV), holdt et innlegg om hva sykelig overvekt er og hvordan vi kan hjelpe pasientene.

– De som har sykelig overvekt lever omtrent et fem til ti år kortere liv. For de som trenger hjelp til å gå ned i vekt anbefales det å ta kontakt med fastlegen og sammen legge en plan. Først og fremst så er det det å spise mindre som gjelder. Å beholde vekten etter at man har gått ned i vekt er ofte den største utfordringen. Vi har også medikamentell behandling, disse behandlingene hadde før en del alvorlige bivirkninger, men de er nå mye mer effektive med mindre bivirkninger, sa Hjelmesæth.

Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin og leder for Norsk forening for allmennmedisin (NFA), holdt innlegg fra et fastlegeperspektiv og om viktigheten av tillit mellom lege og pasient.

– Det viktigste verktøyet vi har er hvordan vi snakker med folk. Vi leger må tilpasse oss pasienten og være nysgjerrig og interessert. Dersom en pasient skal gå ned i vekt, må vi forstå hva som motiverer pasienten og vite om situasjonen til pasienten. Slik kan vi komme frem til en tilpasset og individuell løsning, sa Kvittum Tangen.

Rønnaug Ødegård, barnelege og fedmeforsker, leder for Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon Midt-Norge / NTNU, snakket om eksponeringen for mat og hva det betyr for behandling og forebygging av fedme.

Mari-Mette Graff, leder i Landsforeningen for Overvektige (LFO), innledet til debatt ved å snakke om hvordan pasientene ønsker å bli møtt. I tillegg til Graff deltok Jørn Sagen, Norsk forening for fedmeforskning, Jon Kirknes, avdelingsleder for analyse og politikk i Kreftforeningen, Erlend Svardal Bøe (H), Helse- og omsorgskomiteen og Cecilie Myrseth (Ap), Helse- og omsorgskomiteen i debatten, som ble ledet av Aase.

– Fedme og overvekt er en av hovedårsakene til flere kreftformer. Dette må høyere på den politiske agendaen, sa Kirknes i Kreftforeningen.

Myrseth i Ap mener fedme er et samfunnsansvar.

– Det er et individuelt ansvar, men også et stort ansvar som samfunn. Vi må ha økt fokus på folkehelse, og redusere sosiale forskjeller. Vi må se på den psykiske helsen, det er sammensatte grunner til fedme. Fysisk aktivitet og tilbudet rundt dette må starte tidlig, det må være tilgjengelige i barnehage, skol og idrett. Dette kommer vi til å ha fokus på når den nye Folkehelsemeldingen kommer til våren, sa Myrseth.