LMI-rådgiver i nasjonal referansegruppe for Horisont Europa

Forskningsrådet har oppnevnt LMI-rådgiver Hege Edvardsen som medlem av nasjonal referansegruppe for helse i Horisont Europa.

Publisert 25. august 2022

Forskningsrådet har oppnevnt 8 referansegrupper, hvor helse utgjør én av dem.

– Referansegruppene er arenaer for innspill knyttet til Norges prioriteringer, strategiske prosesser og oppfølging av Horisont Europa, EUs 7-årige rammeprogram for forskning og innovasjon. De nasjonale referansegruppene skal bidra til å sikre godt samspill med nasjonale strategier, konkurransearena og utlysninger, skriver Forskningsrådet i tildelingsbrevet.

Horizon Europea er EUs hovedutviklingsprogram for forskning- og innovasjon, med et budsjett på 95,5 millarder euro. Det skal jobbe med å takle klimaendringer, bidra til å nå FNs bærekraftsmål og bidra til EUs konkurransekraft og vekst. De europeiske forskningsrådene skal bidra med å støtte innovasjon med potensielle banebrytende gjennombrudd, og som har et oppskaleringspotensial som kan ha en for høy risiko for private investorer.

I den norske helse-gruppen sitter Edvardsen sammen med 22 andre representanter fra blant annet universitetene, klyngene, helseforetakene, pasientforeninger og interesseorganisasjoner.

Oppnevningsperioden er 1. juli 2022-30. juni 2024, og Edvardsen er klar for å gå løs på oppgaven.

– Jeg er svært glad for at LMI får en plass inn i denne gruppen. LMI har over tid hatt fokus nettopp på hvordan vi i Norge kan trekke mer forskningsinvesteringer innen helsefeltet til Norge – både fra helseindustrien men også fra de store rammeprogrammene som Horizon Europe og andre liknende initiativ, sier Edvardsen.

De 8 gruppene er innen feltene:

  • Forskningsinfrastruktur
  • Helse
  • Samfunnssikkerhet
  • Kultur, kreativitet og inkluderende samfunn
  • Digitalisering, næringsliv og romvirksomhet
  • Klima, energi og mobilitet
  • Mat, bioøkonomi, naturressurser, landbruk og miljø
  • Implementering og deltakelsesnettverk

Les mer om Horisont Europa på Forskningsrådets nettsider:

Videoklipp fra Horisont Europa-konferansen

Om Horisont Europa