Tar statistikk til nye høyder

Lars Hove Meringdal (31) er nytt ansikt i Farmastat. Han elsker statistikk, og forlot derfor lærerjobben for å bli dataanalytiker i statistikkselskapet.

Publisert 7. november 2022
NY I FARMASTAT: Dataanalytiker Lars Meringdal

Han har studert realfag på NTNU med hovedemne i matte og sideemne fysikk, og har en master i statistikk. I tillegg har han studert idrett ett år ved Ålborg universitet i Danmark. Studiene ledet ham til jobben som lektor ved den videregående privatskolen Akademiet VGS Heltberg på Bislett i Oslo, der han har undervist videregående-elever i matte, fysikk og kroppsøving.

Trengte andre utfordringer

– Etter hvert savnet jeg noen tekniske utfordringer, og tenkte at det må da finnes noe annet spennende der ute. Så mens jeg var i pappaperm med vårt første barn gjorde jeg litt research. Da dukket en stillingsannonse fra Farmastat opp, og her er jeg, sier Meringdal.

Det var stillingsbeskrivelsen som lokket ham til å sende inn en søknad, mens på intervjuet ble han mer kjent med – og interessert i – selve arbeidsplassen Farmastat.

– Jeg kjente ikke noe særlig til Farmastat fra før, men da jeg fikk høre mer om selskapet på intervjuet, ble jeg mer og mer interessert i jobben. Nå skal jeg blant annet jobbe med å analysere datasett for å se etter trender og annen nyttig informasjon man kan få ut av dataene. Jeg jobber også med automatisering av datainnhentingen, og deltar på salgsmøter for å bli bedre kjent med kundene våre, sier Meringdal.

Han syns det er gøy å sette opp Excel-maler som gjør at kundene enklere kan se det samme som han og kollegene i Farmastat ser. Statistikk er tross alt et viktig beslutningsgrunnlag for mange viktige beslutninger, både i enkeltbedrifter og i samfunnet for øvrig.

Klatring og off-piste

Når han ikke fordyper seg i tall, grafer og Excel-skjemaer, er han travel pappa til en 1-åring, og bor med samboer og barn rett ved siden av Torshovdalen i Oslo. Samboeren har fått ham interessert i klatring, både innendørs og utendørs – og det til tross for at han egentlig har høydeskrekk. De har allerede prøvd seg på noen av veggene i Sunnmørsalpene, og blant annet stått på toppen av Bladet – den mest kjente tindenåla i Hjørundfjorden.

– Målet er å klatre Store Skagadølstind innen et par år.

Og når man først har høydeskrekk, hvorfor ikke ha toppturer og randonee på ski som en annen fritidsinteresse? Da bærer det oppover fjellsidene med randonee-ski på beina, og kjøres off-piste ned igjen.

– Vi har tatt flere kurs for å kunne lese snøen med tanke på blant annet fare for snøskred, og vi har alltid med oss GPS, skredsøker, spade og søkestang for sikkerhets skyld. Men vi oppsøker ikke fare, så hvis YR melder dårlig vær sitter jeg heller hjemme og spiller dataspill, altså.