Legeforeningen inviterte til debatt om konfidensielle priser

Diskusjonen om hemmelige vs åpne legemiddelpriser fortsetter. I dag møttes industrien, myndighetene og legene til nok en debatt. Denne gangen i Legenes Hus.

Publisert 6. januar 2023
PRISPANEL: F.v Karl Kristian Bekeng (HOD), Anne-Karin Rime (Legeforeningen), Torfinn Aanes (eks-LIS), Veronika Barrabes (LMI/Novartis), Iselin Dahlen Syversen (Sykehusinnkjøp), Daniel Heinrich (Norsk onkologisk forening) og ordstyrer Ståle Sagabråten.

Er hemmelighold realistisk, og finnes det grunner til å hevde av hemmelige priser bidrar til større rabatter? Er det mulig å gå tilbake til åpne legemiddelpriser, og i hvilken grad spiller internasjonale føringer og samarbeid inn, var de innledende spørsmålene arrangøren av frokostmøtet, Legeforeningen, stilte.

I debatten stilte presidenten i Legeforeningen, Anne-Karin Rime, avdelingsleder i Sykehusinnkjøp, Iselin Dahlen Syversen, leder for Norsk onkologisk forening, Daniel Heinrich, tidligere leder i LIS (som nå er Sykehusinnkjøp), Torfinn Aanes, statssekretær i HOD, Karl Kristian Bekeng og styreleder i LMI og daglig leder i Novartis, Veronika Barrabes. Ståle Sagabråten, leder av Legeforeningens fagstyre, var ordstyrer.

Møtet ble streamet på Facebook, så du kan se hele her

Legeforeningen: – Prioritering trumfer åpenhet

– Prinsipielt ønsker vi mer åpenhet, men dilemmaene er ikke enkle, og ønsket om åpenhet kan ikke settes foran prinsippet om prioritering. Vi ønsker at pasientene skal få de beste legemidlene. Men vi mener at hovedregelen bør vris tilbake til der de var før; mest mulig åpenhet. Ikke nødvendigvis i hele prosessen, pga anbudene, men i deler av legemidlenes livssyklus, sa Rime.

Sykehusinnkjøp: – Innkjøpsfaglig tilnærming til konfidensialitet

Syversen fra Sykehusinnkjøp forklarte i sitt innlegg om når og hvorfor man gikk over til konfidensielle priser, om hvordan prosessen med prissetting foregår, og hun viste hvordan prisen går ned etter hvert som legemiddelet går av patent og nye legemidler kommer til.

– Vi har en innkjøpsfaglig tilnærming til konfidensialitet, sa Syversen.

Hun viste også til internasjonale prosesser som pågår, som Oslo Medicines Initiative (nå European Medicines Initiative), EU Pharma Strategy og OECD-rapporten Exploring the consequences of greater price transparency on the dynamics of pharmaceutical markets.

Kliniker: – Pasienter som får avslag bør få vite prisen

Onkolog Daniel Heinrich ønsker å kunne fortelle pasientene sine den konkrete prisen på et legemiddel i de tilfellene der han ikke kan tilby det fordi Beslutningsforum har sagt nei på grunn av pris. Han mener det vil øke pasientens forståelse for avslaget. Han ønsker seg også at det blir mulig å få ta i bruk et legemiddel som venter på beslutning, til en pris som er bærekraftig for både sykehus og produsent, og at man heller i etterkant bli enige om en endelig pris.

HOD: – Konfidensialitet gir lavere pris

Statssekretær Bekeng viste til at Beslutningsforum har oppgitt at de takket være konfidensialitet har fått rabatt tilsvarende driftsbudsjettet til et middels stort sykehus.

– Vi har tydelige indikasjoner på at vi får forhandla ned prisen ved å holde den konfidensiell, sa han.

LMI: – De som bør vite prisen, vet prisen

Veronika Barrabes understreket at legemiddelindustrien er svært opptatt av åpenhet i hele utviklingsprosessen av et legemiddel, og deler forskningsresultater hele veien.

Veronika Barrabes

– Vi MÅ skille mellom hva som skjer i enkeltland og hva som skjer internasjonalt. Vi er gjerne med på en internasjonal diskusjon om transparens og åpenhet og hvordan vi på tvers av land kan sikre tilgang til legemidler i alle land uavhengig av betalingsevne, men kan ikke gjøre dette kun i Norge. Som et stort internasjonalt selskap kan vi gi rabatter her takket være at prisene er konfidensielle. Blir de åpne får det konsekvenser for markedet. Jeg har allerede problemer nok med å forklare for mitt hovedkontor at vi i et av verdens rikeste land skal få kjøpe våre legemidler til en langt lavere pris enn mange land med dårligere økonomi. Og jeg forstår ikke helt hvordan man mener at åpne priser kan gi bedre tilgang for pasientene. Det har nettopp vært en omfattende evaluering av Nye Metoder, og der har ikke åpenhet på enhetspriser vært et løsningsforslag på utfordringene vi har på tilgang, sa Barrabes.

Hun presiserte også at pris er så å si det eneste konkurranseelementet i en anskaffelse, slik systemet er rigget.

– Vi må ikke glemme at vi har et veldig profesjonelt innføringssystem for legemidler i Norge, gjennom SLV og Sykehusinnkjøp. De sikrer veldig viktige og gode verdivurderinger av legemidler, og sier selv at de oppnår rabatter på i gjennomsnitt 45 %. Så ved å si at hemmelige priser gir høyere priser, sier dere implisitt at systemet og Sykehusinnkjøp ikke gjør jobben sin, og at dere ikke har tillit til systemet, sa Barrabes.

Hun understreket også igjen at for de som er satt til å bestemme hvilke legemidler som skal innføres i Norge, er ikke prisene konfidensielle.

– Sykehusinnkjøp, Legemiddelverket og Beslutningsforum er satt til å forvalte skattebetalerne penger når det gjelder legemidler. Og alle disse aktørene kjenner prisen. Slik er det også med alle andre offentlige innkjøp.

HOD: – Det er ikke opp til Norge

Statssekretær Bekeng pekte i likhet med Barrabes på at spørsmålet om åpne vs hemmelige priser må løses internasjonalt, ikke nasjonalt.

– Hadde alle land i verden vært helt enige om at alle legemiddelpriser skal være åpne – også rabatterte – så hadde ikke dette vært et problem. Men all den tid ett land, og det fins alltid ett land, er villig til å inngå en avtale for å en litt bedre pris, så faller hele systemet sammen, for da vil alle andre land måtte gjøre det samme, sa Bekeng.

To be continued

Kom man noe nærmere en enighet? Legeforeningens president oppsummerte møtet slik:

– I am confused on a higher level.

Møtet ble streamet på Facebook, så du kan se hele her