– Vi må investere i Life Science, og ha en god dialog for å drive prosjekter sammen

Det sa Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI, da LMI og samarbeidspartnere arrangerte Partnership for Life under Norway Life Science-konferansen. Tema var fremtidig pipeline og verdien av innovasjon.

Publisert 16. februar 2023
Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI, ledet den første sesjonen av Partnership for Life 2023 under Norway Life Science-konferansen. Foto: Even Kleppa

Den andre dagen av Norway Life Science-konferansen ble Partnership for Life arrangert, første del handlet om fremtidig pipeline, og verdifull innovasjon.

I panelsamtalen deltok Sergio Capancioni i AbbVie, Jonas Einarsson i Radforsk, Sue Bailey i Bristol Myers Squibb, Trond Methi i Novo Nordisk og Anders Persson i AstraZeneca.

At den teknologiske utviklingen vi har sett under covid-19-pandemien har påvirket hele verdikjeden, var det enighet om blant paneldeltakerne.

– Store deler av jobben kan nå gjøres gjennom digitale kanaler. Jeg har tro på den hybride modellen, men noen ting må tas ansikt til ansikt, sa Methi.

Einarsson fortalte at de ser etter hva industrien trenger for å fylle opp pipeline.

– Vi må jobbe med noe legemiddelfirmaene leter etter, men som de ikke allerede har in house. Vi bygger nettverk med ansatte i firmaene, og samtalene starter ofte på en konferanse, sa Einarsson.

Capancioni i AbbVie snakket blant annet om hva de ser etter hos entreprenører.

– Vi forsøker å være proaktive, og fortelle hvem vi er og hva vi ser etter. Unge entreprenører må gjøre leksen sin og være klare til å besvare disse spørsmålene, sa Capancioni.

Methi i Novo Nordisk nevnte også viktigheten av å bygge gode forhold på tvers.

– Vi har tro på at gode forhold leder til gjennombrudd. Handlingsplan er fint, men vi må snakke sammen og bygge gode forhold, sa Methi om forholdet mellom ulike aktører for fremtidig innovasjon.

Økning i kliniske studier og veien videre

Dag to av Norway Life Science-konferansen startet med et morgenmøte om trender og behov innen kliniske studier i Norge.

Siri Kolle i Inven2 ga en statusrapport på hvordan det går med kliniske studier i Norge.

– 2022 har vært et fantastisk år for kliniske studier i Norge. Inven2 håndterte hele 207 nye kliniske studie-avtaler i 2022 med hele 72 forskjellige sponsorer. Det er all time high, sa Kolle.

Andreas Heddini, Vice President Medical and Regulatory Affairs, Nordics i AstraZeneca, snakket om trender og behov innen kliniske studier.

– AstraZeneca har nå 77 kliniske studier, med 4000 pasienter. Vi ser en økning i regulatoriske krav, det handler ofte om kompleks biologisk medisin. På ønskelisten står dedikerte forskningssentre, som har avtaler over tid, det vil føre til bedre kvalitet. Norge er velutstyrt til å kunne være en ledende nasjon innen life science og kliniske studier. Det finnes også et enormt potensial for den nordiske regionen til å bli et «power house». Brikkene er der, sa Heddini.

Kirsti Nyhus i AbbVie ledet paneldiskusjonen på slutten av møtet, hvor Karl Kristian Bekeng, statssekretær (Ap), Peder Langeland Myhre Førsteamanuensis – Klinikk for indremedisin og lab fag, Akershus universitetssykehus og Fredrik Schjesvold, lege og leder av Oslo myelomatosesenter deltok, i tillegg til Kolle og Heddini.

– Leger må få tid til å gjøre industristudier, det burde vært et insentiv i handlingsplanen hvor mye tid man får til dette. Og vi trenger flere studiesykepleiere, det finnes ingen spesialisering for å bli studiesykepleier, det må vi få på plass, sa Schjesvold.

– Det ble søkt om 130 nye studier i fjor, det er en økning på 57 prosent fra 2020. Det er etablert seks NorTrials-sentre – dette er viktige steg for å møte behovet, sa Bekeng.

Lukke gapet mellom industri og akademia

Frode Nakkim i Bayer modererte panelsamtalen om hvordan akademia og legemiddelindustri kan jobbe bedre sammen for å lykkes med å gjøre innovasjoner om til produkter og løsninger for helsesektoren.

I panelet deltok Hilde Nebb, Innovation director og Professor, UiO Growth House, Per Morten Sandset, Vice-Rector for Research and Innovation, UiO og leder for Rådet for HelseOmsorg21, Bjørn Atle Bjørnbeth CEO, Oslo University Hospital, Ole Kristian Hjelstuen CEO, Inven2, Kristin Willoch Haugen, Director Regional Office Oslo Viken, Innovation Norway og Alan Cuthbertson, Head of Radiopharmaceuticals Research, Bayer.

– Vi har rammene på plass, med OCC og Inven2, blant annet, og vi har troen på inkubatorene og partnerskap, vi trenger en prosess for å se om man kan kommersialisere fra et tidligere tidspunkt. Vi har også en jobb å gjøre når det kommer til kulturen, det er et gap mellom sykehusene og akademia når det kommer til å kommersialisere ideer, og dette må vi jobbe med, for de gode ideene er der, sa Bjørnbeth.

– Vi kan ikke få suksess på dette området uten industrien, vi må ha med big pharma i Oslo Science city, sa Sandset.

Bildegalleri fra dag to av Norway Life Science 2023 (Foto: Even Kleppa):