LMI-direktøren besøkte eksportgiganten GE på Lindesnes

GE Healthcare er den medlemsbedriften i LMI som står for de største eksportinntektene til Norge. Onsdag var LMI-direktør Leif Rune Skymoen på medlemsbesøk på fabrikken på Lindesnes.

Publisert 23. august 2023
LMIs direktør Leif Rune Skymoen på omvising hos GE på Lindesnes

Helsenæringen har blitt utpekt som en av Norges neste store nasjonale eksportsatsinger. Onsdag ble også det nye veikartet for helsenæringen lansert.

– GE Healthcare er et godt eksempel på at det er mulig å bygge helseindustri i Norge. De er et fyrtårn i helseindustrien. Fabrikken sender 98 % av det de produserer ut av landet, og vokser stadig. De står alene for 2 % av all fastlandseksport ut av Norge, sa Skymoen.

Onsdag var han på besøk på fabrikken sammen med Anniken Haugli fra NHO og Karita Bekkemellem fra NHO Geneo, og ordfører Even Tronstad Sagebakken i Lindesnes.

– Helsenæringen er en næring som på alle måter gjør det bra allerede, men som har et stort potensial for å øke sin eksport enda mer, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i juni, da han annonserte at helsenæringen blir den fjerde nasjonale eksportfremmende satsingen under «Hele Norge eksporterer», etter anbefaling fra Norges eksportråd.

Størst nasjonalt

GE Healthcare er Norges største helseindustriselskap, med 1000 ansatte, som alle bidrar med skatteinntekter til statskassa. 500 av dem jobber i Oslo, der de utvikler, kvalitetssikrer og produserer kontrastmiddel for røntgen, MR, ultralyd og radiofarmaka. De resterende 500 jobber i fabrikken på Lindesnes, der den aktive ingrediensen som brukes i de ferdige produktene lages – det som gir selve kontrasten i kontrastvæsken.

På Lindesnes jobbes det på skift for å holde hjulene i gang 24 timer i døgnet, fem dager i uka. Fabrikken har eksistert siden 1974 og er nå på gedigne 450 000 m2. Fabrikken står for produksjon av 40% av all kontrastvæske på verdensmarkedet og hver dag får over 240.000 pasienter injeksjon av kontrastvæske med hovedingrediens fra Lindesnes-fabrikken.

Bærekraftig jod

Vi har et sterkt fokus på bærekraft, vi gjenvinner jod fra produksjonsprosessene og videre i verdikjeden og jobber med muligheten for gjenvinning også fra pasient, sier Erlend Schou Fævelen, som er leder for utvikling og bærekraft i GE Healthcare. Jod er en begrenset og kostbar resurs. – Gjenvinningen har i seg selv ført til nye anlegg og arbeidsplasser, samt inntekter fra eksport av gjenvunnet jod.

Nye arbeidplasser og vekst

Rett før jul ble det kjent at selskapet investerer 800 millioner kroner i fabrikken på Norges sydspiss. Ifølge GE-direktør Cathrine Thomassen er det trolig den største enkeltinvesteringen i norsk farmaindustri noensinne. Investeringen vil skape minst 100 nye arbeidsplasser og øke produksjonskapasiteten med 30 prosent innen 2025. 

– Her fokuseres det på lokal rekrutering sier ordfører Sagebakken. Den lokale videregående skole har egen linje som er rettet mot de som ønsker en karriere på fabrikken, med hele kull som kommer som lærlinger hvert år.

I tillegg har GE-fabrikken egne fagbrevprogram og tett samarbeid med universitet og høyskole nasjonalt.