Under fagdagen delte representanter fra ulike fagfelt sine perspektiver og diskuterte utfordringene knyttet til prioriteringer i helsesektoren.
Det er nedsatt tre ekspertgrupper som skal jobbe for å sikre et godt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med den nye meldingen, som skal legges frem i løpet av 2024.
I den forbindelse var fagdagen delt opp i tre bolker, som henholdsvis handlet om hvordan sikre gode prioriteringer i fremtiden, samfunnsperspektivet ved innføring av nye tiltak og usikkerhet i beslutningsgrunnlag.
Til innledningen hadde Jon Magnussen, prodekan, professor – Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU, en gjennomgang av arbeidet med prioritering i norsk helsetjeneste i fortiden, og hvordan vi kan sikre gode prioriteringer også i fremtiden.
– Prioriteringsdebatten handler om mer enn legemidler, det handler om fordeling av ressurser, vi må bruke pengene best mulig innad i helsetjenesten, sa Magnussen.
Ivar Sønbø Kristiansen, professor emeritus ved UiO, reflekterte rundt medisinske fremskritt og om utviklingen gir behov for endringer i prioriteringspraksisen.
Den første bolken, som handlet om samfunnsperspektivet, ble ledet av Hans Olav Melberg, professor i Helseøkonomi og helsetjenesteforskning ved UiT. Melberg leder også ekspertgruppen som skal vurdere «om dagens helsetjenesteperspektiv fortsatt bør legges til grunn for prioriteringer i helse- og omsorgstjenestene, eller om et bredt samfunnsperspektiv – eller elementer av dette – bør legges til grunn.» (regjeringen.no).
Den andre bolken, som handlet om usikkerhet i beslutningsgrunnlaget, ble ledet av Eline Aas, professor – Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, UiO.
Den siste, og tredje, bolken handlet om verdien av helseeffekter, og ble ledet av Magne Wang Fredriksen, generalsekretær i MS-forbundet. Wang Fredriksen sitter i ekspertutvalget som skal «skal vurdere konsekvenser av økt åpenhet, og dersom det er hensiktsmessig, foreslå tiltak som kan styrke åpenhet og etterprøvbarhet i prioriterings-beslutningene på systemnivå og kliniske beslutninger på individnivå». (regjeringen.no).
På fagdagen ble også en ny rapport fra Menon Economics, på oppdrag fra LMI, presentert for første gang. Rapporten viser at kunnskapsgrunnlaget for dagens betalingsvillighet er svært svakt.
Les også: Ny rapport viser at for lav betalingsvillighet kan føre til tap av liv og helse
Les også: Mediesaker om Helseøkonomisk fagdag og ny rapport om vurdering av ny terskelverdi fra Menon
Se bilder fra fagdagen her:

















