LMI har gitt innspill og presentert for tilgangs-ekspertgruppen

Karoline Knutsen, seniorrådgiver i LMI, har sammen med Fredrik Holmboe i Abbvie, presentert for ekspertgruppen som skal se på tilgang og prioriteringer i forkant av ny prioriteringsmelding.

Publisert 7. november 2023
Fredrik Holmboe i AbbVie og Karoline Knutsen i LMI presenterte for ekspertgruppen som skal vurdere tilgang og perspektiv i forkant av en ny prioriteringsmelding.

LMI ble invitert inn til ekspertgruppen mandag 6. november sammen med Kreftforeningen, FFO, Legeforeningen og Sykepleierforbundet for å gi sine innspill, med tid satt av for spørsmål. I tillegg vil alle få muligheten til å sende skriftlige innspill med frist 13. november.

Regjeringen skal legge frem en ny prioriteringsmelding i løpet av 2024. For å sikre et godt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med den nye meldingen, har helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol satt ned tre ekspertgrupper, om åpenhet, tilgang og analyseperspektiv i prioriteringer.   

Ekspertgruppen, som ser på tilgang, skal vurdere flere problemstillinger, blant annet hvordan den medisinske utviklingen, herunder persontilpasset medisin vil påvirke nasjonale prioriteringsbeslutninger på gruppenivå vs. individnivå, forholdet mellom utprøvende og etablert behandling, og om det er behov for unntaksordning når metode er besluttet ikke innført. Ekspertgruppen ledes av Jan Frich, lege og professor ved UiO og administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus. Se hele ekspertgruppens mandat på regjeringen sine nettsider. 

Hvordan redusere behovet for unntak? 

Det er viktig å ha gode unntaksordninger for å ivareta de individuelle behovene hos pasient. Uansett hvilke endringer som gjøres og hvordan vi rigger et system vil det alltid være behov for å kunne gjøre individuelle unntak. LMI støtter Kreftforeningen og FFO i at det er viktig at det finnes gode unntaksordninger, også i situasjoner der metode er besluttet «ikke innført». 

Samtidig mener LMI at tiltak for å redusere behovet for unntak i systemet er en vesentlig del av løsningen. LMI mener dette også ligger i ekspertgruppens mandat og at det finnes et mulighetsrom nå for å bidra til forbedringer.  

Den medisinske utviklingen utfordrer dagens prioriteringsbeslutninger, og dagens prioriteringsmelding er ikke i tråd med utviklingen.  

LMI peker på følgende utfordring i dagens prioriteringsmelding, som vi mener tilgangs-ekspertgruppen kan gjøre noe med: 

  • I dagens prioriteringsmelding står det at stor usikkerhet skal alt annet likt gi lavere prioritet 
  • Det finnes ingen føringer eller veileder i dagens melding for håndtering av usikkerhet 

Dette er en viktig årsak til mange av utfordringene vi ser i dag, og det er viktig at en ny melding gir forvaltningen en klar retning. Usikkerhet kan håndteres bedre enn i dag, og med bedre beslutningsgrunnlag vil flere saker kunne løses før det blir behov for unntak. Og dersom det blir behov for unntak, så vil beslutningsgrunnlagene også kunne legge til rette for mer systematikk i vurderingen av unntakene. 

LMI mener at ekspertgruppen som ser på tilgang bør se på hvordan unntak kan reduseres ved å: 

  • Fjerne negativ vekting av usikkerhet i seg selv i ny prioriteringsmelding 
  • Presisere at samfunnsøkonomiske prinsipper skal legges til grunn (forventing og opsjonsverdi) 
  • Tilrettelegge for alternative prisavtaler i tilfeller hvor beslutningsusikkerheten er stor 
  • Systemet Nye Metoder bør etablere unntaksordning for legemidler som er besluttet ikke innført for å harmonisere med Folketrygden 

Se hele LMIs presentasjon til tilgangs-ekspertgruppen her. 

LMI har tidligere presentert for ekspertgruppen som skal vurdere åpenhet, og skal også presentere for den tredje ekspertgruppen, som skal vurdere perspektiv og prioriteringer, 7. november. 

Les saken: LMI har gitt innspill og presentert for ekspertgruppen i åpenhet 

LMI leverer skriftlig innspill til ekspertgruppen som skal vurdere tilgang og ekspertgruppen som skal vurdere perspektiv 13. november. Disse vil da bli publisert på Digitalis.