Kronikk: Farmasøyter kan redde liv og redusere presset på helsetjenesten

Apotekfarmasøytene bør få bidra enda mer med vaksinering av voksne enn de gjør i dag, skriver Leif Rune Skymoen i en kronikk i Farmatid.

Publisert 20. desember 2023

Vaksiner forebygger alvorlige sykdomsforløp og død, reduserer bruk av ­antibiotika og reduserer presset på helsetjenesten. Pandemien viste at både vaksinering i apotek og varsling på SMS kan fungere glimrende. Apotekene gjorde en formidabel jobb og taklet vaksineringsoppgaven med glans. Befolkningen har med dette fått et mer tilgjengelig vaksinasjonstilbud og flere som kan gi kvalifiserte råd om vaksiner. Det ser ut til å falle i smak. I 2022 ble det satt omkring 400 000 vaksiner i norske apotek, og i 2023 ser det ut til å bli enda flere.

Hittil i høst har mer enn 100 000 nordmenn strømmet til apotekene for å få satt influensavaksinen. Apotekene tilbyr også å sette andre vaksiner, mot sykdommer som covid-19, pneumokokkinfeksjon, helvetesild, HPV, kikhoste, RSV og hjernehinnebetennelse, for å nevne noen.

Les hele kronikken på farmatid.no:

Farmasøyter kan redde liv og redusere presset på helsetjenesten