LMI gjester i NRKs Ekko – om voksenvaksinasjonsprogram

Programlederen i NRK P2s faktaprogram Ekko fikk seg mange aha-opplevelser da professor Anne Spurkland, FHIs Are Stuwitz Berg og LMIs Anne Margrethe Hausken Nordberg gjestet programmet.

Publisert 16. januar 2024
GJESTET EKKO: Fra venstre Are Stuwitz Berg fra Folkehelseinstituttet, Anne Margrethe Hausken Nordberg fra LMI og Anne Spurkland fra Universitetet i Oslo.

Både antivirusprogram på PCen og innkalling til EU-kontroll på bilen ble brukt som eksempler for å forklare hva en vaksine er og hvordan man kan kalle inn de som anbefales å vaksinere seg.

Hausken Nordberg var også gjest i Ekko for to uker siden, da temaet var antibiotikaresistens, og nevnte da at vaksiner burde fått et eget program. Programleder Jan Erlend Leine tok henne på ordet, og i går, mandag, var hun altså gjest sammen med lege, professor og immunolog Anne Spurkland og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Are Stuwitz Berg.

De tre forklarte blant annet noe som er mindre kjent blant folk: at man med influensavaksine ikke bare beskytter seg mot influensa, men også av følgekomplikasjoner som forverring av astma, kols og hjertesvikt, samt hjerneslag og hjerteinfarkt. I Norge bruker vi bare 3 % av de totale helseutgiftene på forebygging og 97 % på behandling.

Spurkland forklarte hvordan vaksiner virker, og hvorfor det er mye bedre å få en jukseinfeksjon fra en vaksine enn en ekte infeksjon fra et virus. Hun sammenlignet det med et antivirusprogram på PCen. Det vil man jo gjerne ha. Det jobber i bakgrunnen i PCen akkurat som vaksinene gjør i kroppen, og beskytter mot hver sine virus.

Stuwitz Berg forklarte at de siden 2018 har anbefalt norske myndigheter å innføre et vaksinasjonsprogram for voksne, og at dette bør inkludere vaksiner mot influensa, korona, pneumokokk (lungebetennelse) og påfyll av vaksiner fra barnevaksinasjonsprogrammet, som mange vet at ikke må gjentas hvert 10. år for å ha effekt.  

– Vi skulle så klart gjerne sett at dette ble innført ganske like etter at vi anbefalte det i 2018, men nå ser vi tydelig at myndighetene er på gang, vi er nærmere enn noen gang, og jeg har tidligere sagt at jeg har et forsiktig håp om at noe skjer fra 2025. Det er lov å håpe, sa han.

Hausken Nordberg ønsker seg anbefalingen fra FHI og litt til:

– Jeg ser for meg at det skal bli enkelt for voksne å vite hva FHI anbefaler av vaksiner til oss, og at det skal bli enkelt å få satt disse vaksinene. Da må vi mobilisere mange deler av helsetjenesten. Og så håper jeg vi kan gjøre en innsats for å redusere sosial ulikhet: der har pris en betydning. Vaksiner er gratis for barn i Norge, og noen vaksiner til voksne bør også være enten gratis, eller ha lav egenbetaling. Myndighetene må gjerne også tørre å ta i bruk vaksiner som har kommet til etter at FHI leverte sin anbefaling i 2018, som vaksine mot RS-virus og helvetesild.

– Så man kan vaksineres mot helvetesild? Hva jeg lærer av å være med dere her i Ekko!, utbrøt programleder Leine.

Hør hele programmet