– Nei, vi skal ikke prioritere de rike og friske framfor fattige og syke

- Det er synd Mina Gerhardsen ikke har tatt seg tid til å høre podkasten og lese kronikken før hun kritiserer mine sitater. Det kunne ført til færre misforståelser.

Publisert 31. januar 2024
Skjermdump fra healthtalk.no

Det skriver Jens Østby i et tilsvar i HealthTalk i dag. Østby er samfunnsøkonom og direktør for markedstilgang og myndighetskontakt i Bristol Myers Squibb (BMS). I november i fjor, da han hadde tilsvarende stilling i Biogen, skrev han sammen med professor emeritus Ivar Sønbø Kristiansen en kronikk i Tidsskrift for Den norske legeforening der de presenterte to forslag til hvordan endrede prioriteringsregler kan bidra til å skape mer velferd og akseptabel fordeling.

Bakgrunnen for kronikken er arbeidet med ny prioriteringsmelding og at regjeringen har satt ned tre ekspertgrupper, hvor en av disse gruppene skal vurdere om et samfunnsperspektiv skal legges til grunn i prioriteringsbeslutninger. LMI har levert både skriftlig og muntlig innspill for denne ekspertgruppen.

– LMI har i sine innspill henvist til forslaget fra Østby og Kristiansen, og mener det er et viktig bidrag for å komme et steg videre i diskusjonene, sier Katrine Bryne, seniorrådgiver i LMI. 

Nylig var Østby gjest i HealthTalks podkast, der han i 30 minutter snakker om nettopp bakgrunnen for forslagene de presenterte i Tidsskriftet. HealthTalk har også laget en sak der de trekker frem noen av uttalelsene til Østby fra podkasten.

Mina Gerhardsen skrev et debattinnlegg der hun skriver følgende: «Med forbehold om at vi ikke har hørt podcasten, deler vi Østbys bekymring og er enig i diagnosen, men ikke i behandlingen. Svaret kan ikke være å innføre prioriteringskriterier som vil forsterke sosial ulikhet i helse (..) Vi kan ikke innføre kriterier for prioriteringer som systematisk vil prioritere rike og friske framfor fattige og syke.»

I dag har Østby skrevet et tilsvar.

– Mina Gerhardsen kritiserer i et debattinnlegg i HealthTalk noen av mine sitater fra en podcast jeg deltok i. Som hun selv skriver, har hun riktignok ikke hørt podcasten. Det fremgår også fra teksten at hun heller ikke har lest løsningsforslaget mitt fra Tidsskriftet for den norske legeforening, som podcasten tar utgangspunkt i. Jeg syns det er synd at hun ikke har tatt seg tid til det før hun skrev innlegget, da jeg tror det kunne ført til en mer konstruktiv debatt med færre misforståelser, skriver Østby.

Han går gjennom kritikken steg for steg, og forklarer hva han har ment.

Les hele tilsvaret:

«Nei, vi skal ikke prioritere de rike og friske framfor fattige og syke»