BASF i Sandefjord forsyner verden med omega-3-legemiddel

I Sandefjord produserer 140 ansatte omega-3-legemidler som distribueres til hele verden. Selskapet het tidligere Pronova BioPharma, men for 10 år siden ble de en del av tyske BASF.

Publisert 10. april 2024
Ved omega 3-fabrikken i Sandefjord jobber 140 ansatte, og nylig feiret de – sammen med kollegaene fra hovedkontoret på Lysaker – at det var 10 år siden de ble kjøpt opp av tyske BASF.

Nylig var alle de ansatte samlet for å markere jubileet. Jan Schade, global leder for Omega-3-området i BASF, sier de benyttet muligheten til både å se tilbake på alt de har fått til, og fremover på mulighetene som kommer.

– Under feiringen laget vi oss mange nye minner, men vi reflekterte også over alt vi har oppnådd gjennom disse 10 årene: Alt vi har bygget opp innen helse og sikkerhet, vår kontinuerlige forbedringsfilosofi og arbeidet med å bli en mer bærekraftig virksomhet. Vi ser lyst på fremtiden og vil fortsette å styrke omega-3-produktene våre slik vi har gjort siden vi lanserte verdens første omega-3-legemiddel i 1994, sier Schade.

Det kan også Site Manager i Sandefjord, Henrik Fismen, bekrefte.

– Kontinuerlig forbedring er en forutsetning både for å opprettholde konkurransedyktighet i omega-3 markedet og for å nå de ambisiøse klimamålene som BASF har satt både globalt og lokalt, sier Fismen.

(Saken fortsetter under bildene)

Hetteglass med omega 3 til analyse
Kristoffer Martens-Lea (Analytical Development Chemist)
Mathias Alexander Jahrn (Analytical Development – Laboratory technician)

Tysk fargestoffprodusent fra 1800-tallet

BASF (uttales ved å si én og én bokstav: be a ess eff) står for Badische Anilin- und Soda-Fabrik, og ble etablert som en fargestoffprodusent i Tyskland i 1865. I dag har selskapet over 110 000 ansatte i 93 land, og er blant verdens ledende produsenter av en rekke produkter som kjemikalier, overflatematerialer, industriløsninger, gjødsel og plantevernmidler, legemidler og ernæring. Fra sine 234 produksjonssteder leverer de produkter og tjenester til 78 000 kunder i ulike sektorer over hele verden.

Fra Pronova BioPharma til BASF

Omega-3-produksjonen utgjør en liten del av det store selskapet, men til gjengjeld er det Norge – og det tidligere norske legemiddelselskapet Pronova BioPharma – som er BASFs hovedprodusent på dette området.

(Saken fortsetter under bildet)

Fra venstre Thomas Reiersen (Production and Training Coordinator), Henrik Fismen (Site Manager Sandefjord), Heike Kusche (Global Product Management Omega-3 Pharma), Hilde Sørensen (Pharmacovigilance Coordinator, Global Omega-3 Pharma), Egle Bassi (Team Lead Supply Chain Omega-3), Maren Ringstad (Scientific Advisor), og Jan Schade (Head of Business Management Omega-3).
 

Pronova BioPharma, som altså ble kjøpt opp av BASF i 2013 til den nette sum av 3,9 milliarder kroner, har historie tilbake til 1984, da Norsk Hydro begynte sin utvikling av legemidler basert på omega 3-fettsyrer. Norsk Hydro kjøpte J. C. Martens i 1986, Jahres Fabrikker i 1988, og etablerte Pronova i 1991. Selskapet produserer både kosttilskudd og legemidler. I høye doser virker omega-3 triglyseridsenkende, det vil si at de bidrar til å redusere fettstoffer i blodet. Det gjør slike legemidler aktuelle for pasienter som går på kolesterolsenkende legemidler og til tross for dette fortsatt har noe forhøyede verdier av triglyserider.

– Forskjellen på legemiddel-varianter og kosttilskudd-varianter av omega-3 er konsentrasjonen av omega-3 fettsyrene EPA og DHA, samt at legemidler har langt strengere regler for utvikling og produksjon. Legemidler har også gjennomgått omfattende kliniske studier som dokumenterer effekt og sikkerhet av produktene forteller Maren Ringstad, vitenskapelig rådgiver i BASF.

Verdens første moderne fiskeoljefabrikk

BASF i Norge har hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo, der rundt 30 personer jobber. 10 av disse jobber med bil-lakk, resten med omega-3. I tillegg har de altså en stor fabrikk i Sandefjord, der selskapets aktive ingrediens og ferdige produkter produseres. Fabrikken ble bygget i 1935 og var verdens første moderne fiskeoljefabrikk. I 1994 fikk de godkjent sitt første omega-3-legemiddel i Norge, og året etter i Frankrike. I 2004 ble det også godkjent av amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA).

– I Sandefjord er vi rundt 140 ansatte, alt fra kvalitetspersonell og produksjonsmedarbeidere til vedlikeholds- og logistikkmedarbeidere. Sammen med fabrikken vår i Callanish i Skottland produserer vi virkestoff, API, som brukes i legemidler i 70 land. Mer enn 100 000 pasienter er inkludert i kliniske studier med vår API. Fiskeoljen i produktene våre er i hovedsak fra Peru. Denne fraktes til Sandefjord med båt, der den oppkonsentreres og renses for alle miljøgifter. Her produserer vi døgnet rundt, 365 dager i året, forteller Ringstad.

Stor markering av 10-årsjubileet

Selv startet hun i bedriften i 2008, og sier at det har sine fordeler å være en del av et stort firma, med økte investeringer og en økonomisk trygghet man ikke hadde hatt dersom man sto alene.

– Vi jobber hver dag for å opprettholde produksjonen for dagens behov i verdensmarkedet, utvide til nye geografiske områder og utvikle produktene til nye indikasjoner, sier hun.

Før påske feiret de ansatte 10-årsjubileet for oppkjøpet på kreativt vis i fabrikklokalene i Sandefjord, med selvlagde utstillinger, quiz og kake.

10-årsjubileet ble feiret i fabrikklokalene i Sandefjord.
Ole Nese (Production Manager)
Modell av deler av produksjonen
Modell av fylling og frakt