


Blant annet har et av auditoriene på Universitetet i Oslo vært fylt til randen over flere dager – med forskere, klinikere og industri både i salen og på podiet. I tillegg har både Bayer og Agilera tatt imot en delegasjon onkologer og nukleærmedisinere fra Belgia, Nederland, Latvia, Estland og Finland.
Løsning på avlyst konferanse
Egentlig skulle Norge – med selveste Øyvind Bruland i spissen – vært vertskap for TAT-konferansen (The 13th International Symposium of Targeted Alpha Therapy), men arrangørene så seg nødt til å avlyse av organisatoriske og økonomiske årsaker. I stedet snudde flere seg rundt og lagde en minikonferanse, med workshops, foredrag og bedriftsbesøk.
Workshop-uken på Blindern er organisert av Universitetet i Oslo, Nukleærsenteret, Bayer, Syklotronsenteret og Forskningsrådet, og sponset av UiO Life Science, forteller leder ved Nukleærsenteret, professor Sunniva Siem.
– Siden det egentlig skulle vært TAT-konferanse i Oslo, og vi allerede hadde avtalt med kolleger i Berkeley og Japan om å komme for å ha en pre-TAT-workshop før konferansen startet, bestemte vi oss for å lage en mindre versjon av TAT-workshopen, men samtidig utvide det til å handle om alle radionuklider, ikke bare alfaemittere, sier Siem.
Norge er unikt innen radiofarmasi
Norge har en sterk global posisjon innen målrettet radionuklidterapi, med en unik kombinasjon av forskningskompetanse, produksjonskapasitet og klinisk erfaring.
– Jeg tror det som er unikt med Norge er hvor bra samarbeidet er mellom akademia, sykehusene og industrien. Det er jo det som skal til for å få til noe bra, sier Siem.
En av oppgavene til Nukleærsenteret (Norsk nukleært forskningssenter) er nettopp å øke Norges kompetanse innen dette feltet ytterligere.
Norge deltar også i EU-prosjektet PRISMAP, som har etablert et europeisk nettverk for produksjon av medisinske radionuklider.
– Dette prosjektet har hatt stor suksess og har fått invitasjon fra EU til å lage en oppfølgingssøknad. Den nye utlysningen kom denne uken, så det kommer også mange fra PRISMAP-nettverket hit til Oslo for å jobbe med søknaden. Så det er altså mange grunner til at det passet perfekt å samle folk innen radiofarmasi her denne uka, sier fysikkprofessoren.
Teranostikk er den nye vinen
Teranostikk er et viktig begrep innen nukleærmedisin og radiofarmasi. Det var derfor tema i mange av foredragene, blant annet av professor Mona-Elisabeth Rootwelt-Revheim ved Oslo universitetssykehus.
– Vi bruker den samme traceren til å finne kreften som vi bruker til å drepe kreften med. Vi bruker altså radiofarmaka til først å diagnostisere og karakterisere sykdommen, for å kvantifisere hvor mye radioaktivitet som skal brukes, og deretter bruker vi denne informasjon til å gi en riktig behandlingsdose og behandle pasienten på en spesifikk måte. Målrettet radiofarmaka gir spennende muligheter som skiller seg fra andre kreftbehandlinger, siden de er tumorspesifikke. Her har det vært en betydelig utvikling de senere årene, og det er et race mellom selskaper. Det er bra for oss, og det er bra for pasientene, sier Revheim.
Fordelene ved teranostikk er mange:
- Det gjør det mulig å tilpasse behandlingen til hver enkelt pasient, fordi man på forhånd kan se om svulsten tar opp det aktuelle stoffet.
- Siden behandlingen er målrettet mot kreftcellene, får friskt vev mindre stråledose og færre bivirkninger sammenlignet med tradisjonell strålebehandling.
- Studier viser at pasienter som responderer på teranostikk ofte har bedre overlevelse og livskvalitet, særlig ved kreftformer som ikke har respondert på annen behandling.
Radioligandterapi (RLT) går ut på at et radioaktivt stoff (radionuklide) kobles til et molekyl (ligand) som spesifikt binder seg til kreftceller. Når denne kombinasjonen injiseres i kroppen, finner og fester liganden seg til bestemte reseptorer på overflaten av kreftcellene. Det radioaktive stoffet avgir deretter stråling direkte inn i svulstcellene, noe som fører til celledød, samtidig som friske omkringliggende celler i stor grad skånes.
Imponerende forskere og fase 0-studier
Norge har flere store legemiddelselskaper som er langt fremme innen radioterapi – Bayer, Agilera, GE Healthcare og Syklotronsenteret, for å nevne noen. Nina Dørre er CMC Radiopharm Lead i Bayer og Eva Stavik er Global Head of CMC Development, R&D, PDx hos GE Healthcare. LMI møtte dem i en av pausene under workshopen på UiO, der de understreket at den betydelige kompetansen i Norge innen radioterapi – kombinert med NorTrials-initiativet – gjør at Norge fremover kan bli et attraktivt land å gjøre kliniske studier i.

– PET-senterne ved sykehusene i Norge har mye kompetanse, og flere av forskerne markerer seg internasjonalt. Caroline Stokke, for eksempel, som er seksjonsleder for nukleærmedisinfysikk ved OUS, har gjort et stort inntrykk på mine internasjonale kolleger globalt, sier Eva Stavik.
Nina Dørre i Bayer forteller at med kapasitet og kompetanse hos PET-senterne og tverrfaglig samarbeid med onkologer, bør det være attraktivt for de store selskapene å gjøre fase 0-studier i Norge.
– Norge har fordeler ved at fagmiljøet har mye kontakt på tvers og bruker standardiserte metoder – for pasientenes beste og kan med det være attraktiv for å kjøre fase 0 studier, også for store selskaper. Fase 0 studier er imaging-studier hvor man kobler på en imaging-tracer istedenfor terapautisk radionuclide til liganden og på den måten kan se om man får opptak i tumor i forhold til i normale organer og bekrefte pre-kliniske data. Det gjør at man raskere kan ta en beslutning på om man skal gå videre med kliniske studier på det terapautiske produktet. eller legge på hyllen, forteller hun.
Internasjonale klinikere på omvisning
Bayer var altså vertskap for en delegasjon onkologer og nukelærmedisinere fra Belgia, Nederland, Latvia, Estland og Finland, og de fikk blant annet en virtuell omvisning i selskapets topp moderne forsknings og utviklingslaboratorium på 1000 m² i Drammensveien 288. Forsker Frans Suurs var blant dem som fortalte de besøkende om Bayers forskning på radionukleider. Videre besøkte delegasjonen Agilera for å lære om den kommersielle produksjonen av kreftmedisin der.

Norsk delegasjon til Japan
Dette understreker det tverrfaglige samarbeidet som skjer innen radiofarmasi i Norge. I juni reiser dessuten en delegasjon til Japan. I løpet av en uke blir det en egen handelsdelegasjon rettet mot radiofarmasi i Tokyo, i tillegg til deltakelse med innlegg på den nordiske paviljongen under Expo 2025 i Osaka, forteller seniorrådgiver i LMI, Monica Larsen
– Norge er ansvarlig for sesjoner innenfor ‘Sustainable health and manufacturing’ og ‘Precision cancer medicin’ under Expo. Delegasjonen deltar også i nordisk Health Summit der det tilrettelegges for presentasjoner mellom investorer og små og store Life science-selskaper. Takeda er vertskap for denne seansen. Norge deltar med en rekke selskaper: GE Healthcare, Bayer, Agilera, Syklotronsenteret, Oncoinvent med flere. Nortrials og fremtredene fagpersoner i Norge blir også en del av den norske delegasjonen, forteller hun.
LMI har bidratt med programutviklingen og er med som arrangør av handelsdelegasjonen.
– Radiofarmasi vokser raskt, både globalt og nasjonalt, og hvis vi deltar aktivt i konkurransen kan Norge hevde seg i toppen. Flere selskaper representert i Norge, inkludert Novartis, Bayer, Lilly, GE Healthcare, Oncoinvent, Agilera Pharma, Thor Medical, ArtBio og Node Pharma, bidrar til veksten på feltet, sier Larsen.
Professor Mona-Elisabeth Rootwelt-Revheim er optimistisk på radiofarmasiens vegne.
– Som min mentor Øyvind Bruland sier; it is radiating hope.
Les også:
Agilera-sjefen: Enormt vekstpotensial for radiofarmasi
Rørt forsamling hedret Algeta-historien
Algeta-historien på to minutter
Kilder:
Cancer prostatae og teranostikk: en ny behandlingsrevolusjon?