Covid-19-vaksiner kan gi immunitet i Europa september neste år

Flere ledere i de globale legemiddelfirmaene som har kommet lengst i utviklingen av en covid-19-vaksine deltok i forrige uke på en pressekonferanse i regi av IFPMA.

Publisert 14. desember 2020
Fra IFPMAs digitale pressekonferanse 8. desember.

Hundrevis av vaksiner mot covid-19 og over 1000 medikamentelle behandlinger blir nå bredt testet. Den store innsatsen som nå pågår fra forskere og legemiddelindustrien kan føre til at vi får viruset under kontroll på flere kontinenter neste år, viser en prognose som ble presentert på International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA) sin pressekonferanse i Genève 8. desember.

Mindre enn et år etter at pandemien brøt ut, har flere covid-19-vaksiner nådd målstreken for å bli godkjent for bruk. I tillegg har det vist seg at en rekke eksisterende medisiner lindrer sykdommen, og det er også helt nye skreddersydde behandlinger på gang for covid-pasienter. Når Thomas Cueni, generaldirektør i IFPMA, oppsummerer innsatsen for å bekjempe pandemien, sier han at det har vært en stor og overveldende oppgave.

– Uten et åpent og transparent samarbeid, hadde vi aldri klart å oppnå dette. Og det har blitt gjort uten å ta noen som helst snarveier. Men vi må være realistiske og innse at det er hindringer igjen å overvinne. Det handler også om å respektere at det er mennesker som for eksempel er bekymret for sikkerhet og beskyttende effekt. Vi må jobbe for å skape tillit, sa Cueni.

Under den virtuelle pressekonferansen ble det presentert at 347 vaksinekandidater for tiden er under utvikling, og i forskjellige faser av prekliniske eller kliniske studier. MRNA-vaksinen fra Pfizer og Moderna og vektorvaksinen fra Astra Zeneca har kommet i mål og kan godkjennes av European Medicines Agency (EMA) enten ved årsskiftet eller senere i januar.

Mulig flokkimmunitet i Europa i september

I slutten av januar forventes resultater på sikkerhets- og beskyttelseseffekten fra Johnson & Johnsons (Janssen i Europa) pågående fase 3-studier med en vektorvaksine som tas i en dose. Johnson & Johnsons vitenskapelige sjef, Dr. Paul Stoffels, sa at selskapet kan oppnå forsøksresultater av sin covid-19-vaksine i januar, en måned tidligere enn forventet.

Den estimerte vaksineproduksjonen av de forskjellige vaksinene i 2021 i forskjellige land. Kilde: Airfinity.

– Vi målretter resultatene for januar måned, både for sikkerhet og effekt. Vi vil ikke tjene penger på vaksinen – som forventes å være rimelig stabil ved normale temperaturer i kjøleskap i minst tre måneder. Vi vil reservere 500 millioner enkeltdoser for mennesker i fattigere land, sa Stoffels.

Vitenskapsanalyseselskapet Airfinity har laget en prognose for når vaksinasjoner i forskjellige land kan gi flokkimmunitet. For Europa er det september neste år.

– Dette er en beregning vi gjorde basert på antall vaksinedoser som går til forskjellige land, men mye avhenger selvfølgelig av resultatene av de fortsatte kliniske forsøkene og også av hvordan produksjonskapasiteten ser ut, sa Rasmus Hansen, administrerende direktør i Airfinity.

EU-land forventes å oppnå flokkimmunitet i september neste år, basert på de forskjellige avtalene som er signert og på estimert produksjon. Kilde: Airfinity.

Pfizers og BioNTechs vaksine har allerede blitt tatt i bruk i Storbritannia. Legemiddelmyndighetene i Storbritannia godkjente vaksinen for omtrent to uker siden. EMA forventes å kunngjøre godkjenning i Europa før nyttår. Det faktum at vaksinen har blit utviklet så raskt, har skapt bekymring blant flere, og undersøkelser viser at mange er nølende til å ta vaksinen. Pfizers globale administrerende direktør, Albert Bourla, understreker at vaksinen ble utviklet under nøyaktig samme forhold som normalt, og at den til og med har blitt undersøkt ekstra omfattende av kontrollmyndighetene.

– Det er alltid folk som er skeptiske til vaksiner, men de tar feil. Spørsmålet har blitt politisert for mye, for eksempel i USA, og det er bekymringsfullt. Resultatene våre er fenomenale, og jeg oppfordrer folk til å tenke. De som ikke blir vaksinert, påvirker andre og lar viruset spre seg, sa Albert Bourla.

Diagnostikk er fortsatt viktig

Akkurat som i vår er det for øyeblikket mulig å se en begynnende mangel på PCR-tester. Dette er grunnet produksjonskapasiteten, ifølge Severin Schwan, global administrerende direktør i Roche Group.

– Slik det ser ut nå, vil vi ikke komme à jour med produksjonen av standard covid-tester, men de nye antigentestene kan produseres raskere og i større mengder. De kan gi nye muligheter for for eksempel selskaper som ønsker å teste sine ansatte regelmessig, sa Schwann og la til:

– Siden vi fremdeles ikke vet hvor lenge du får immunitet gjennom vaksinen, vil diagnostikk fortsette å være veldig viktig, ikke bare de neste månedene, men også i årene fremover.

Cueni la igjen vekt på at det nå er mulig å se et lys i enden av tunnelen. Det vil snart være mulig å se hvordan livet kan gå tilbake til det normale for folk, sa Cueni.

– Alt avhenger av at vi fortsetter å jobbe sammen for å komme oss gjennom hindringene underveis. Hvis regjeringene rundt om i verden er klare, tror jeg vi forhåpentligvis kan se hvordan vaksinen kan gi flokkimmunitet allerede i sommeren 2021 i noen land. Sommeren 2022 håper vi at hele verden har fått immunitet mot viruset.

Disse deltok på pressekonferansen:

• Eli Lilly and Company: David A. Ricks, Chairman and Chief Executive Officer & President i IFPMA

• Johnson & Johnson: Dr Paul Stoffels, Vice-Chairman of the Executive Committee and Chief Scientific Officer

• Pfizer: Dr Albert Bourla, Chairman and Chief Executive Officer

• Roche: Dr Severin Schwan, Chief Executive Officer & Vice-President IFPMA

• IFPMA: Thomas Cueni, Director General, IFPMA

Se pressekonferansen fra 8. desember i sin helhet her: