Helsedata: Trenger lovendring og bedre samhandling

På Arendalsukamøtet om Helsedata og fremtidens kreftbehandling var det enighet mellom byråkrati, klinikere og industrien om at samarbeidet rundt hvordan vi skal utnytte helsedata må bli bedre.

Publisert 18. august 2021
Fra venstre: moderator Erik Aasheim, Björn Gustafsson, fagdir. Helse Midt og leder Bestillerforum, Systemet for nye metoder, Fredrik Schjesvold , leder Oslo Myeloma Center, Oslo Universitetssykehus og Hege Edvardsen, seniorrådgiver, Legemiddelindustrien.

Hvordan ta i bruk legemidler før vi vet at vi har sikker informasjon – ved hjelp av helsedata? Kan Norge levere en bedre tjeneste til pasientene ved å oppgradere praksis på bruk av helsedata? Hva kan legemiddelindustrien levere på helsedatafronten? Dette var blant spørsmålene som ble stilt på Fremtidens kreftbehandling-møte i regi av LMI, Kreftforeningen, Oslo Cancer Cluster, Janssen Norge, MSD Norge og AstraZeneca Norge.

Se opptak av møtet her.

– Helsedata må brukes som dokumentasjonsgrunnlag for raskere prosess for innføring av legemidler. Det har skjedd lite de siste årene. Vi må samarbeide om nye løsninger. Det blir et krevende samarbeid, men det må til for å få resultater. Vi har connect og impress, blant annet, som eksempler. De fleste land sliter med innføring av presisjonsmedisin. Vi må se på hvordan vi reelt kan bruke kortere tid på innføringen, sa Ketil Widerberg, daglig leder i Oslo Cancer Cluster (OCC) og medlem i Helsedatautvalget i innledningen til møtet.

I ekspertpanelet deltok Björn Gustafsson, fagdirektør i Helse Midt og leder av Bestillerforum, Fredrik Schjesvold, leder for Oslo Myeloma Center ved Oslo Universitetssykehus og Hege Edvardsen, seniorrådgiver i Legemiddelindustrien (LMI).

– Vi har ikke vært gode nok til å slippe til helseindustrien og vitenskapelige miljøer. Helseforetakene har vært for lukket. Det er mulig det har vært en rebound-effekt hvor mange mente at det ble et for tett samarbeid mellom leger og byråkratene, og denne moteffekten slo for negativ ut, sa Gustafsson.

Edvardsen i LMI pekte på behovet for samarbeid mellom private og offentlige aktører.

– Vi trenger tettere samarbeid med byråkratene. Vi har et godt samarbeid med klinikere, men vi opplever at det lengre opp er vanskelig få til en god dialog. Inspire-prosjektet er et eksempel på hvor vi har fått til dette med bruk av helsedata. Her står vi tre aktører sammen, og vi har løftet nivået i behandlingsdata i kreftregisteret. Det er viktig at vi starter arbeidet i dag, vi vet ikke hva vi trenger i morgen. Det blir ikke bedre av å se på registrene, vi må starte å bruke dem, sa Edvardsen.

Se opptak av møtet her.