Felleskatalogen – en unik kilde

Publisert 7. desember 2016

Felleskatalogen er hovedkilden til legemiddelinformasjon for helsepersonell. Men også folk flest vil ha glede av denne kilden. Visste du at du blant annet kan se instruksjonsfilmer som viser riktig legemiddelbruk?

I en offentlig undersøkelse med nærmere 20 000 svar skiller Felleskatalogen seg ut som hovedkilde til legemiddelinformasjon for alle grupper helsepersonell. Felleskatalogen brukes daglig eller ukentlig av 78 %, og over 80 % vurderer kvaliteten på kilden som god/svært god.

– Felleskatalogen på nett og telefon er en god løsning. Korte og oversiktlige avsnitt med akkurat den informasjonen man er ute etter i det øyeblikket man trenger det. Pluss at den er rask og tilgjengelig også uten wifi, slik som appene til FK er, svarer en av respondentene.

fk-appStadig mer trafikk

Bruken er også økende. Fra oktober 2013 til oktober 2016 økte antall månedlige besøk på nettsiden fra 900 000 til 1,5 millioner besøk. Bare pakningsvedleggene har ca. 4 millioner visninger hvert år.

– Det er gledelig å se at flere og flere tar i bruk nettsidene våre, spesielt med tanke på at vi nå etter hvert vil fase ut papirkatalogen. Nettsidene oppdateres hver eneste dag, inneholder all informasjon og er sånn sett vår viktigste plattform. Brukerne er i hovedsak helsepersonell, mens ca. 10 % er pasienter. Vi ser gjerne at flere pasienter besøker oss, sier redaktør i Felleskatalogen, Bente Cecilie By Jansen.

Nyttig informasjon til pasienter og helsepersonell

Det er gode grunner til økningen. Felleskatalogen leverer kvalitet, følger med i tiden og utvikler seg stadig. Felleskatalogens nettside er tilpasset både for smarttelefoner og lesebrett. I tillegg har de utviklet applikasjoner for både for iOS, Android og Windows 10. Appene gir både pasienter og helsepersonell tilgang til oppdatert medisininformasjon på en rask og enkel måte, uten at man trenger nettilgang. Nytt oppdatert innhold kan lastes ned to ganger i måneden, men appene kommer etter hvert med automatiske, daglige oppdateringer. Med kameraet på mobilen kan du skanne strekkoden på en legemiddelpakning og få opp all tilgjengelig informasjon. Du finner bilder av tabletter og kapsler, og i appen Min Felleskatalog finner du elektroniske pakningsvedlegg, hvor du kan lage din egen medisinliste, legge inn varsling for når du skal ta medisinen din, og hvor stor dose du skal ta. Du kan dessuten finne nærmeste apotek, og i ny versjon som blir tilgjengelig på nyåret vil du motta viktige varsler fra Legemiddelverket. Disse varslene lastes ned automatisk én gang daglig.

Min Felleskatalog er lastet ned i overkant av 4000 ganger fra App Store, mens appene til helsepersonell er lastet ned nærmere 400 000 ganger.

Er noen av ordene for medisinske, finner du kanskje svaret i den medisinske ordboken, og lurer du på om legemiddelet står på dopinglisten finner du svaret på det også.

Instruksjonsfilmer

inhalator-kopi

INSTRUKSJONFILM: Her demonstreres bruk av en inhalator. Skal du spraye ut i luften først, eller ikke? Skal du riste den først, eller ikke? Skal du holde pusten, eller ikke?

På felleskatalogen.no ligger det over 100 korte instruksjonsfilmer som viser hvordan man skal bruke legemiddelet riktig.

Undersøkelser har vist at særlig inhalatorer ofte blir brukt feil, så flere av filmene viser hvordan dette skal gjøres. Men du finner også filmer om riktig bruk av insulinpenner, ferdigfylte sprøyter, p-piller, øyedråper, rektalskum, smeltetabletter, medisinpumper m.m. Etter hvert blir instruksjonsfilmene også tilgjengelig i appene.

Filmene om Pille Trille viser riktig bruk av antibiotika, ulike typer tabletter og kapsler og håndtering av disse, og hva slags informasjon du finner på medisinpakningen. For pasienter er det også egne kapitler med medisinvettregler, hva man skal være obs på hvis man bruker flere medisiner samtidig, hvordan medisiner bør oppbevares og hvordan de påvirkes av f.eks. sol eller alkohol. I tillegg finner du beskrivelser av 230 sykdommer med illustrasjoner og animasjoner.

– Vi har ca. 55 000 visninger av instruksjonsfilmer per måned, og noen av filmene er vist over 5000 ganger i måneden. I tillegg til instruksjonsfilmer kan legemiddelfirmaene publisere opplæringsmateriell utarbeidet i sikkerhetsøyemed. Opplæringsmateriellet er vurdert og akseptert av Legemiddelverket, sier By Jansen.

App spesielt for sykehus

Windows 10-appen ble tilgjengelig i Windows Store denne høsten.

fk1-a

FELLESKATALOG-GJENGEN: Fra venstre: Elin Mathisen Haukås, Astrid Velure, redaktør Bente Cecilie By Jansen, Eivind Kobbevik, Lene Cecilie Poulsen og Ole-Kristian Setnes.

– Vi jobber nå med en ny versjon som vil gi enkel tilgang til instruksjonsfilmer og opplæringsmateriell. Det er foreløpig få som bruker Windows 10, men Sykehuset Østfold bruker dette i stor skala. Vi tror at flere sykehus vil komme etter, i og med at de fleste systemer på sykehusene er Windows-baserte, sier redaktøren.

Nå tror du kanskje at det må jobbe veldig mange mennesker i Felleskatalogen, men det gjør det ikke. Seks personer, inkludert redaktør By Jansen, står bak alt dette (bildet). Fem av dem er farmasøyter, den siste er sivilingeniør.

Under FFOs legemiddelpolitiske seminar nylig ble det diskutert hvordan man kan gi pasienter bedre legemiddelinformasjon. Ifølge Apotekforeningen dør 1000 pasienter årlig i Norge som følge av feil bruk av legemidler, så behovet for informasjon er stort. Under seminaret kom det ønsker om at informasjonen skal være lett tilgjengelig og forståelig, og bidra til å redusere feilbruk. De fleste var enige om at pakningsvedlegget på papir er en litt utdatert kommunikasjonsform, og det kom ønsker om legemiddelinformasjon på digitale plattformer.

Vi tør påstå at mange av disse ønskene er allerede oppfylt i Felleskatalogen.