Har en kule å takke

- Jeg vil takke hele ThermoFisher-teamet for å ha bidratt til å redde livet til datteren vår, sier Tom Whitehead, pappaen til Emily, som fikk leukemi i 2012.

Publisert 19. mars 2019

Nå har hun fylt 13 år og har vært frisk i nesten sju år.

Hele familien Whitehead var gjester hos ThermoFisher i dag, og satt på første rad i auditoriet i OCCI i Oslo. En rekke forsknings- og næringslivsaktører var invitert for å høre Emilys historie, dynalkulenes historie, og for å diskutere norsk forskning og helsenæring. Også mammaen til Simen fra Trondheim, en av de første barna i Norge som har fått CAR-T-behandling, var til stede. Møtet ble åpnet av en stolt ThermoFisher-direktør, Hanne-Sofie Pedersen.

Bilde av dame foran storskjerm
Hanne-Sofie Pedersen er administrerende direktør i selskapet som har brukt 30 år på å skape suksess. Hun håper de kan lære bort noe til norske oppstartsselskaper.

De bittesmå norske dynalkulene, eller ugelstadkulene som de tidligere ble kalt, produseres på Lillestrøm. De brukes i forskning og diagnostikk over hele verden, og er helt avgjørende i CAR-T-behandlingen som ble lansert av Novartis i 2017. Det er denne behandlingen som har reddet livet til Emily Whitehead fra USA. Hun fikk diagnosen akutt lymfoblastisk leukemi (ALL) da hun var fire år gammel. Barn som får denne diagnosen har 85-90 % sjanse for å bli friske, men Emily fikk tilbakefall. Det ble planlagt en benmargstransplantasjon, men hun fikk tilbakefall igjen, og transplantasjonen ble avlyst. Ifølge legene var håpet ute. Men så fikk de tilbud om å delta i en klinisk studie med noe helt nytt: CAR-T-behandling.

– Dette følte vi var riktig å prøve. Emily var på Childrens Hospital i Philadelphia i 90 dager. De tok ut t-cellene hennes og sendte dem på treningsleir. Her var altså dynalkulene som er laget her i Norge, sentrale. Emily var i isolasjon i seks uker. Når blodet med de ferdig trente t-cellen ble satt tilbake i kroppen ble hun så syk som hun aldri har vært. Dette var den tøffeste delen av behandlingen – det var brutalt. De trodde ikke hun kom til å overleve natten, men det nektet jeg å godta. «Hun er her i morgen også», sa jeg. Legene foreslo å gi henne en artittmedisin som aldri var brukt til dette før. Det reddet livet hennes. Legene hadde aldri sett noen som var så syk bli så mye bedre på så kort tid, forteller Tom Whitehead.

Den 1. juni 2012, drar de hjem fra sykehuset. Emily er kreftfri. Siden har hun og familien vært i aviser og medier verden rundt, og i dag, sju år senere, er de altså i Norge på besøk hos ThermoFisher Scientific på Lillestrøm. De reiser ikke bare til Norge, de reiser verden rundt for å snakke om viktigheten av forskning på barnekreft, og samler inn penger til kreftforskning via Emily Whitehead Foundation.

På et jorde ved Lillestrøm, langt inne på et industriområe, ligger to bygninger der veien slutter. Hvite hus med gule karmer. En fabrikk og et kontor. Inne kan du møte unge og gamle fra hele verden. I hvite laboratoriefrakker vandrer de rundt og myser mot små medisinflasker fylt med noe som ligner melk og sølevann. Her er ingen suvenirbutikk eller fabrikkutsalg, men skulle du tatt med deg en kilo av stoffet hjem, måtte du betalt rundt åtte millioner kroner. Heldigvis ville du kommet langt med en liten flaske på fem gram også. Faktisk ville den hatt nok partikler til å hjelpe 100 000 mennesker.

Slik starter boken En kule varmt, som også ble lansert i dag. Her får du hele historien fra professor John Ugelstads oppdagelse i 1977, via etableringen av selskapet Dynal i 1986, og til dagens ThermoFisher Scientific og historien om Emily. På verdensbasis har selskapet 70 000 ansatte i 50 land, 200 av dem i Norge.

Bilde av bokoverrekkelse
Emily Whitehead fikk boken overrakt av forfatter Anne Gunn Halvorsen og forskningsdirektør Erlend Ragnhildstveit. Første side inneholdt en hilsen fra ThermoFisher-ansatte – skrevet med blekk tilsatt dynalkuler!

– Verden får sine kuler fra Lillestrøm, og det er jeg usedvanlig stolt over, sier Carl Chr. Gilhuus-Moe, som var den første administrerende direktøren i Dynal.

I dag ledes ThermoFisher av administrerende direktør Hanne-Sofie Pedersen og direktør for forskning og utvikling Erlend Ragnhildstveit.

Les også

Kula vår blir bare viktigere og viktigere

Redder barn med leukemi

Livreddende samarbeid om langtkommen kreft

Fortalte historien om Emily-medisinen