Medlemsmøte om Koronavirus: beredskap, produksjon og samarbeid

I samarbeid med SLV, diskuterte LMI hvordan Koronaviruset påvirker industrien, og hvordan beredskap, produksjon og samarbeid vil spille en rolle både nå og i fremtiden.

Publisert 6. mars 2020
ENIGHET: samtalen, ledet av Jan Anders Istad fra Novartis, viste at både industrien og myndighetene har behov for økt forutsigbarhet gjennom dialog.

Det var bred enighet om viktigheten av forutsigbarhet for både industrien og det offentlige. Industrien trenger forutsigbarhet på bestillingsvolum og behov, mens Legemiddelverket påpekte viktigheten av varsling om mangler og potensielt vanskelige situasjoner.

Ous: – så mange som 25% kan smittes

Arrangementet begynte med en introduksjon av dagens Koronavirus-sitasjon, hvor Arne Broch Brantsæter fra Oslo Universitetssykehus, fortalte om hvordan viruset har utviklet seg i Norge, dets alvorlighet og hvilken behandling som vil trengs.

– Vi vet at viruset smitter gjennom kontakt- og dråpesmitte og at den til nå mest har rammet mennesker mellom 30-79 år. Vi planlegger for at omtrent 25 prosent av befolkningen kan smittes og at dette blir en pandemi man må leve med en god stund, sa Brantsæter, som også påpeke at resmitte var nesten utenkelig.

Dagens situasjon

Steinar Madsen, medisinsk direktør i Legemiddelverket, påpekte noen utfordringer med dagens situasjon, da særlig i henhold til legemidler og beredskap.

Karita Bekkemellem, administrerende direktøt i LMI, Audun Hågå, direktør i SLV, og Steinar Madsen i samme organisasjon diskuterer Koronaviruset og viktige punkter fra diskujsjonen.

– Eksisterende legemiddelmangler, produksjons- og distribusjonsproblemer, økt forbruk som gir mangler — altså hamstring — og proteksjonisme er alle faktorer som kan gi oss store utfordringer, sa Madsen.

– Melding til oss om legemiddelmangel er veldig viktig. Jeg skjønner at to måneder, som er hovedregelen, er vanskelig i denne situasjonen, men det er ekstremt viktig at det blir meldt fra så raskt som mulig. Dette gjelder både ved mistanke om produksjonsproblemer, eller hvis dere i industrien ser store svingninger i salg, altså tegn til hamstring blant befolkningen, sa Madsen.

Han forklarte også hvilken stor og dramatisk betydning falske nyheter om mangelsituasjoner kan få, hvis de spres gjennom sosiale medier, da dette vil fremprovosere hamstring.

Norsk produksjon og samarbeid

Møtet inkluderte også presentasjoner fra Kirsten Hjelle fra Helsedirektoratet, samt Rolf Hustvedt i MSD, som leder LMIs beredskapsutvalg. Begge var, sammen med Madsen, også deltakere i en åpen diskusjonsrunde mot slutten av møtet.

Alle parter var enig i viktigheten av samarbeid for å løse beredskapsutfordringer, særlig nå under epidemier. Det ble også fremhevet muligheter for norsk produksjon og hvordan vi selv kan produsere legemidler vi vil trenge ved mangelsituasjoner.

Det ble påpekt at et slikt virustilfelle viser hvor betydningsfullt det kan være å ha produksjonskapasitet i Norge og hvor viktig det er at dialogen mellom myndighetene og industrien fortsetter for å finne løsninger.

Her kan se du presentasjonene:

Arne Broch Brantsæter

Steinar Madsen

Helsedirektoratet

Rolf Hustvedt