– En seier for vitenskapen

Pfizers vaksine godkjent av EU i kveld: - Dette er en stor dag, sier daglig leder i Pfizer Norge, Sissel Lønning Andresen.

Publisert 21. desember 2020
Sissel Lønning Andresen, her fra hjemmekontoret.

– De første koronavaksinene kommer til Norge allerede i romjulen. Vi er nå ett steg nærmere i å vinne kampen mot viruset, sier Andresen.

I ettermiddag, mandag 21. desember, anbefalte EMA at EU gir en betinget markedsføringstillatelse for vaksinen Comirnaty, utviklet av Pfizer og BioNTech for forebygging av covid-19-sykdom for personer fra 16 år og oppover. I kveld gjorde EU-kommisjonen nettopp det. Statens Legemiddelverk ga umiddelbart markedsføringstillatelse for vaksinen i Norge.

De aller første vaksinene vil bli levert samtidig over hele Europa og vaksinasjonen kan begynne omgående. I Norge kan trolig den første vaksinen settes 3. juledag.

– I løpet av det siste året har forskere over hele verden revolusjonert hvor raskt det er mulig å utvikle og produsere vaksiner uten å gå på akkord med høye kvalitetskrav. På vegne av den forskningsbaserte vitenskapen og legemiddelindustrien, er jeg stolt over hva vi har fått til, sier Lønning Andresen.

Flere andre vaksiner er også til vurdering hos EMA, blant andre vaksinen til Astra Zeneca/Universitetet i Oxford og Janssen. Til sammen vil de sørge for at norske myndigheter får vaksiner tilgjengelig til store deler av befolkningen. I løpet av det neste året er planen at Norges skal få tilgang til opptil 2,5 millioner doser av Pfizers og BioNTechs vaksine, i tillegg til de dosene som er bestilt eller ventet fra andre produsenter, skriver Pfizer i en pressemelding i kveld.

– Det er oppmuntrende å se at vår mRNA-vaksine nå er godkjent til bruk i Norge. Antall land som har godkjent bruk av vaksinen er stadig økende. Dette er viktig for å håndtere pandemien, Sammen med vår partner Pfizer, ser vi frem til å sende vaksinene til Norge, sier Sean Marett i BioNTech.

Helt siden viruset kom har Pfizer samarbeidet tett med myndigheter verden rundt, og selskapet har også hatt et tett og godt samarbeid med myndighetene i Norge.

– Som et av verdens største biofarmasøytiske selskap har vi et ansvar for å samarbeide med helsepersonell, myndigheter og lokalsamfunn for å sikre tilgang til god helsehjelp over hele verden. Det som nå skjer er et eksempel på dette, sier Lønning Andresen.

Les også:

Pfizer-vaksinen anbefalt godkjent av EMA

Hjelvin til VG: − Dette opplever jeg nok bare én gang i livet

Pfizer girer opp produksjonen

Spørsmål og svar om koronavaksiner

Tall og fakta om covid-19-vaksinene