Bygger Norges første human-vaksinefabrikk

Norges første fabrikk for human-vaksiner skal bygges i Stokke i Vestfold. I går kom skiltet opp, og daglig leder Åge Nærdal og LMI-direktør Karita Bekkemellem intervjues av NRK Dagsrevyen i lokalene.

Publisert 9. mars 2021
Fra innslaget på NRK Dagsrevyen mandag 8. mars 2021.

Saken er oppdatert for å presisere at dette er snakk om Norges første fabrikk for vaksiner til mennesker, ikke Norges første vaksinefabrikk.

Hallen, som er Postens gamle lokaler, er like stor som to fotballbaner. Utstyret er bestilt og om to år skal 200 ansatte fylle og pakke vaksiner fra andre produsenter. Planen er også å kunne utvikle og produsere en helnorsk vaksine om 4-5 år. Fabrikken skal kunne levere vaksiner mot flere ulike virus, noe som vil gjøre oss bedre i stand til å takle en ny pandemi, heter det i innslaget.

Åge Nærdal er farmasøyt og blant annet tidligere daglig leder i GSK i Norge. Nå er han administrerende direktør i det nystartede selskapet Ecam Norway, som står bak fabrikkplanene. Selskapet har bedt regjeringen om 500 millioner kroner for å komme i gang.

– Vi trenger investert kapital på mer enn 1 milliard for å kunne realisere dette, og en risikoavlastning fra staten vil kunne bety mye, sier Nærdal til NRK.

Sikker tilgang til vaksiner

LMIs direktør Karita Bekkemellem mener Norge bør være mer selvforsynt med vaksiner.

– Vi ser under pandemien nå at det kan være ganske sårbart. Derfor er det viktig at vi tar egne initiativ for å sørge for at vi har sikker tilgang til legemidler og vaksiner til befolkningen vår i fremtiden, sier hun til NRK.

Høyre går langt i å støtte planene.

– Dette er veldig spennende planer. Jeg mener at dette er et så spennende prosjekt at her må myndighetene legge all mulig velvilje inn og se hva som er mulig for å få dette på plass, sier Høyres Sveinung Stensland.

Se innslaget på Dagsrevyen (starter 14.40)

Se også tidligere innslag på Dagsrevyen, der Karita Bekkemellem og NHO-sjef Ole Erik Almlid snakker om hvordan norsk vaksineproduksjon er realistisk, og vinn-vinn for alle parter.

LMI, LO, NHO, Industri Energi, Norsk Industri, og KLP har sammen utarbeidet en rapport om hvorfor og hvordan vi bør etablere et senter for norsk vaksineproduksjon og innovasjon i Norge. Rapporten kan du lese om her: Slik realiserer vi en norsk fabrikk for vaksineproduksjon.

Norge har allerede fiskevaksinefabrikk

Fabrikken blir altså, dersom den realiseres, Norges første fabrikk for produksjon av vaksiner til mennesker. Men det blir ikke norges første vaksinefabrikk: Fra før har Norge nemlig vaksinefabrikken til Pharmaq, i Overhalla i Trøndelag, der rundt 100 ansatte produserer vaksiner og terapeutiske produkter for oppdrettsfisk. Disse vaksinene er et viktig bidrag for å redusere bruken av antibiotika til fisk, og sikre en bærekraftig akvakulturnæring. De har i tillegg et fabrikkanlegg på Kløfta nær Oslo som produserer virusantigen til fiskevaksinene.

Les også

De viktige produksjonsbedriftene
Åpnet «verdens beste virusfabrikk»
Slik realiserer vi en norsk fabrikk for vaksineproduksjon