NHO-sjefen besøkte Stim i Lofoten

På byggeplassen til det som trolig blir verdens vakreste fabrikk, fikk ledelsen i Stim besøk av NHO-sjef Ole Erik Almlid sist fredag.

Publisert 9. juni 2021
BESØK PÅ BYGGEPLASSEN: Jim Roger Nordly, eier og direktør i LMIs medlemsselskap Stim, tok i mot NHOs leder Ole Erik Almlid og LMIs leder Karita Bekkemellem.

Han ble tydelig imponert av synet som møtte ham.

– Her legges det opp til vekst, arbeidsplasser og en næring som har hele verden som marked, sa Almlid til de fremmøtte journalistene fra Lofotposten og TV2.

Vaksineproduksjon

Direktør og eier av Stim, Jim Roger Nordly, fortalte om planene for verdens første bakteriofagfabrikk. Og ikke minst om mulighetene for å kaste seg rundt med human vaksineproduksjon, i beredskapsøyemed.

– Da kan vi sette alt annet til side og kun produsere frem vaksiner, fortalte han.

Les mer om bakteriofager her.

Nordly benyttet også anledningen til å belyse utfordringene med å være en global aktør, når forskjellene er store på statlige tilskuddordninger i Norge og EU. I Norge blir de henvist til Innovasjon Norge, som ikke er rigget for denne typen virksomhet og skala.

En velkjent problemstilling for Almid.

Vi er løsningen

Også LMI deltok på møtet i fjæra.

– Dette året har preget oss alle. For industrien er det veldig spesielt. Vi får frem alt vi stor for av verdier. Vi er løsningen på at samfunnet skal komme tilbake til alt vi er glade i, sa LMIs direktør Karita Bekkemellem.

Hun pekte videre på de enorme oppgavene NHO-sjefen har stått oppe i dette året.

– Det er jo den verste krisen siden krigen. Alle enkeltskjebner, tilskuddsordninger, tariffavtaler og alt annet NHO har stått i dette året. Bare i dag: Handelsavtalen mellom Storbritannia og Norge blir klar – vi vet ikke hvordan den blir og hvordan det vil påvirke situasjonen. Og vi har korona-tiltak, innstramminger og lettelser.  Og så kommer vi opp hit. I fantastiske omgivelser. Et smykke innrammet av naturopplevelser… Vi trenger noen positive saker. Her er det private investorer som bygger en fabrikk til mellom 350 og 500 millioner. Det handler om å ta forskningen videre, her med bakteriofagene og etter hvert muligheter for human medisin, påpekte Bekkemellem. Som håper vi kan knytte slike sterke miljøer også opp mot utdanningsinstitusjoner.

Hun var til stede da statsministeren la ned den første steinen i fjor.

– Å komme tilbake og se fabrikken ta form; det er som en forløsning – med fremtidstro og optimisme. Vi ble begge ydmyke overfor dette.