En norsk koronavaksine i sikte?

Det norske vaksineselskapet Vaccibody utvikler nå også koronavaksiner, og nylig ble aller første dose satt i armen på en frisk, frivillig bergenser. Studien trenger flere frivillige.

Publisert 11. november 2021

– Studien har rekruttert de første frivillige, men trenger rundt 160 frivillige innen mars neste år. Deltakerne vi søker må være friske, i alderen 18-60 år, og de må ha fått dose to med en av de to godkjente mRNA COVID-19-vaksinene for minst 6 måneder siden, sier medisinsk sjef i Vaccibody, Siri Torhaug, til LMI.

Kjente teknologien

Selv om godkjente vaksiner fra blant annet Moderna og Pfizer har vist seg å være effektive mot COVID-19, gjør stadig nye virusvarianter at det også vil bli behov for å utvikle nye vaksiner. Vaccibody utvikler allerede kreftvaksiner med DNA-teknologi, og da behovet for vaksiner mot COVID-19 oppsto, snudde de seg rundt og startet forskning også på dette. Selskapet jobber med to nye COVID-19 vaksiner. I studien som nå er i gang skal sikkerhet og immunrespons til den ene nye forebyggende (profylaktiske) COVID-19-vaksinen undersøkes.

Vil du delta?

Dersom du kan tenke deg å delta i studien, kan du lese mer om den på helsenorge.no. Som studiedeltaker må du komme fysisk til sykehuset på mellom 11 og 15 studiebesøk, avhengig av om du får én eller to doser med vaksine. Det er to studiesenter i Norge: Oslo universitetssykehus, Ullevål og Haukeland universitetssykehus i Bergen, så det kan derfor være greit å bo i ikke altfor langt unna enten Oslo eller Bergen hvis man skal delta.

– Vaksinen skal gis til personer som allerede er fullvaksinert, så hva er den potensielle fordelen for de som deltar?

– En potensiell fordel er at vaksinene kan gi en ytterligere og lengre beskyttelse mot koronaviruset og eventuelt nye virusvarianter. Dette er en viktig studie som vil gi oss nyttig informasjon om hvordan vi danner immunresponser i form av antistoffer eller T-celler etter vaksinering med de to vaksinene og hvor effektive disse antistoffene og T-cellene er mot COVID-19-viruset og nye varianter av viruset, sier Torhaug.

Vaksinen inneholder DNA som på liknende måte som mRNA-vaksinene har oppskriften på deler av koronaviruset som skal gjøre at immunforsvaret produserer antistoffer og T-celler.

Stolt gründer

Grunder og daglig leder Agnete Fredriksen sier til TV2 at hun er stolt over hva de har fått til.

– Det tok 267 dager fra vi designet vaksinen til første dose ble satt. Vi er veldig stolte av hva vi har fått til. Det har vært mange lange dager med hard jobbing for å kunne tilby vaksinekandidater som kan hjelpe verden, sier Fredriksen til TV2.

Vaccibody utvikler egentlig kreftvaksiner, men har ikke lagt disse på hylla selv om de nå også jobber med koronavaksiner, sier Torhaug.

– Utviklingsprogrammene for kreftvaksiner går som planlagt og parallelt med utviklingen av SARS-CoV-2 vaksinene. I Vaccibody jobber vi i tverrfaglige team med våre produkter. Det gir oss mulighet for å utnytte de rette kompetansene og ressursene på tvers av sykdomsområdene og gjør oss tilpasningsdyktige for endringer. I tillegg til SARS-CoV-2 arbeider vi i vår laboratorier også på andre infeksjonssykdommer, sier legen.

Stadig flere ansatte

Vaccibody ble startet i 2007 basert på teknologi utviklet av forsker Agnete Fredriksen, professor Bjarne Bogen og professor Inger Sandlie.  Selskapet er blitt en av Norges ledende biotekselskaper. I oktober 2020 gikk de på børsen, og til LMI sa Fredriksen at de i løpet av 2020 ville tredoble antall ansatte, fra rundt 20 ved starten av året til rundt 60 mot slutten av året. Nå, i november 2021, er de allerede over 100 ansatte.

Les også

Vaccibody: – Alle er opptatt av at prosjektet skal lykkes

Kontaktinformasjon

Oslo Universitetssykehus
Seksjonsoverlege Anne Ma Dyrhol-Riise ved Infeksjonsmedisinsk avd.
Kontakt: Linda Gail Skeie, e-post: liskei@ous-hf.no 
Telefon: 469 29 167

Haukeland Universitetssykehus
Overlege Camilla Tøndel, Klinisk forskningspost, Forskning- og utviklingsavdelingen.
Kontakt: e-post: kfpv@helse-bergen.no
Telefon : 55972890