– Det må bli slutt på berøringsangsten mellom akademia og helsenæring

- Som helsepolitiker ønsker jeg av hele mitt hjerte at vi lykkes med å bygge en sterk helsenæring, fordi jeg vet at da får vi også en robust helsetjeneste.

Publisert 19. januar 2022

Det sier sier lederen i Stortingets Helse- og omsorgskomité, Tone Wilhelmsen Trøen (H).

– Vi må ha en positiv og framoverlent holdning, ha tillit til hverandre og forstå at drivkraften til innovatørene i helsenæringen er å skape bedre helsetjeneste, sier hun.

– For oss er helse og næring to sider av samme sak – en symbiose, sier Christina Chramer i NHO.

De var to av innlederne på konferansen Helse og fremtid, som arrangeres av LMI og Novartis hvert år – dette året for åttende gang.

Les også: Svært kritisk at Helseanalyseplattformen er satt på vent

Mye må henge sammen for å lykkes

Trøen minnet om at både pasientene og helsetjenesten trenger næringslivet, og medisinene og de teknologiske løsningene de utvikler og leverer. På konferansen kom det også frem hvordan alt henger sammen: helsetjenesten og næringslivet trenger hverandre for å lykkes, både næringen, pasientene og helsepersonell trenger kliniske studier, og rask tilgang til helsedata er helt avgjørende.

PANELDISKUSJON: Fra venstre Nicolas Vaugelade-Baust (Novartis), Kristin Willoch Haugen (Innovasjon Norge), Michael Engig (Vaccibody/Nykode), Steinar Thoresen (Nordic RWE), ordstyrer Terje Svabø og Veronika Barrabes (Novartis).

Legemidler utgjør bare 6 % av helsebudsjettet, men utgjør en avgjørende del av verktøykassen helsetjenesten bruker for å forebygge, behandle og lindre sykdom.

Pasientene trenger helsenæringen

– Pasientene og helsetjenesten trenger at vi står opp hver dag og går på jobb for å rive ned hindringene for samarbeid som fortsatt eksisterer. De fortjener nye og innovative løsninger som kan gi dem et bedre liv, og helsepersonell trenger å få jobbe i en innovativ helsetjeneste. Dagens helsetjeneste står overfor store utfordringer, og verken helsetjenesten eller det offentlige kan løse dette alene. Så de trenger næringslivet og næringslivet trenger helsetjenesten. Dette vil også skape arbeidsplasser og verdier i norsk økonomi. Helsenæringen har potensiale til å bli en av de viktigste vekstnæringene fremover, og vi i Høyre mener helseforetakene skal samarbeide med helsenæringen ved etableringen av nye sykehus og helseklynger. Det må bli slutt på berøringsangsten mellom akademia og helsenæring, ny kultur må integreres og innovasjon må prioriteres, sa Trøen.

En strategisk eksportsatsing

Også Christian Chramer, avdelingsdirektør i NHO, pekte på at økt velstand og økt levealder gir oss utfordringer fremover det kan bli utfordrende å løse og som vil øke behovet for helsetjenester og medisiner.

NHO: Christian Chramer

– Det er for oss i NHO få områder som er mer relevant å snakke om i forhold til dette enn koblingen mellom helse og næring. Det er to sider av samme sak for oss – en symbiose. Pandemien har vist oss at verdien av helsenæringen er enorm og fantastisk. Den er helt avgjørende for helsetilbudet i Norge og påvirker alle deler av vårt liv.

Chramer sitter i regjeringens relativt nyoppnevnte Eksportstrategirådet, en etat som skal hjelpe myndighetene med å identifisere hvilke næringer som har størst markedspotensial for norske løsninger i et internasjonalt marked.

– Jeg har tro på at helsenæringen kan bli en slik strategisk satsing. Men da må tilgangene til helsedata bli raskere og enklere – der har vi store forventninger til den nye Helseanalyseplattformen, og det må legges til rette for kliniske studier i Norge, sa Chramer.

Profitt gi arbeid og inntekter til felleskapet

Chramer og NHO mener også at en nullprofittmodell ikke er veien å gå.

– Profitt gir arbeid til folk. Profitt gir nye og effektive løsninger. Profitt gir inntekter til fellesskapet – som igjen finansierer velferden. Profitt er helt nødvendig for å få samfunnet vårt til å gå rundt.