Palla Pharma er reddet

I et spleiselag mellom de fabrikkansatte og et stort investorteam, og med endelig velsignelse fra banken, er legemiddelfabrikken Palla Pharma i Kragerø reddet fra konkurs.

Publisert 24. mars 2022
LYS FREMTID PÅ TRAPPENE: Glade ansatte ved Palla Pharma i dag. Foto: privat

De rundt 80 ansatte har vært gjennom noen stressende uker. Selskapets eiere i Australia la for en tid siden hele selskapet ut for salg, der også fabrikken i Norge kunne kjøpes. Men ingen kjøpere banket på døra, og det begynte å haste. For nøyaktig en måned siden fikk daglig leder Craig Sweenie og de tillitsvalgte beskjed om at det måtte foreligge interesse fra potensielle kjøpere innen de neste dagene, hvis ikke ville fabrikken bli slått konkurs. Prislappen var satt til ca 60 millioner kroner.

De ansatte kjøper deler av fabrikken sin

De tillitsvalgte har siden da jobbet på spreng for å finne mulige kjøpere, og i dag ser det endelig ut til at fabrikken er reddet. Det hele ender i et spleiselag mellom en gruppe investorer.

– Vi ansatte har gått inn med et beløp, og det har også til sammen 8 investorer gjort. Slik det ser ut nå eier vi ansatte 6-10 % av fabrikken vår, sier Gro Anita Liane, en av de tillitsvalgte som har stått på for å redde arbeidsplassen sin.

Og det er en arbeidsplass med lange aner. Fabrikken startet opp som Weiders Farmasøytiske i 1940, og ble etter hvert Weifa. I 2015 ble de kjøpt opp og fikk navnet Vistin Pharma, og i 2017 ble en del av Vistin kjøpt opp av australske TPI Enterprise, som i 2021 byttet navn til Palla Pharma Limited.

Paracet og penicillin

Liane forteller at de opp gjennom årene har produsert mange legemidler nordmenn har et forhold til.

– Vi har produsert tabletter som Paracet, Ibux, Paralgin Forte, penicillin, malariamedisin, jerntabletter og diabetesmedisinen Metformin. Vi har også produsert flytende produkter som Weifa C-nypeekstrakt, hostesaft, og Pyrisept, samt smertestillende i form av stikkpiller. Nå produserer vi et Paralgin forte-produkt som vi leverer til det britiske markedet, samt det ene virkestoffet som brukes i dette, sier Liane.  

Stolt sjef

Daglig leder ved Palla Pharma i Norge, Craig Sweenie, er stolt, lettet og overveldet.

LETTET: Craig Sweenie, her i en skjermdump fra en video LMI laget fra fabrikken i 2019

– Jeg er svært glad for å kunne meddele at vi nå har sikre investorer, og at vi kan fortsette veksten og utviklingen av bedriften vår her i Kragerø. Den enorme innsatsen, engasjementet og tålmodigheten til de ansatte de siste tre månedene har vært helt fantastisk, og nå har vi fått lønn for innsatsen. Vi ser frem til en lys fremtid her i Kragerø, sier Sweenie.  

Det er ikke så mange år siden han tok med seg kona og de tre barna fra Skottland, via Portugal, til Norge. Det har vært mange humper i veien i løpet av disse årene.

Jørn Henning Isaksen, som også er tillitsvalgt, sier de 8 investorene og bidraget fra de ansatte har vært klart en ukes tid, men at de har manglet en bank med på laget.

– Dette kom endelig på plass i dag. Vi fire tillitsvalgte, direktør Craig Sweenie og hovedinvestor hadde møte med en bank i dag som endelig bekreftet at de ville være med, sier Isaksen.

Den uklare situasjonen de siste ukene har satt produksjonen litt på vent, men fører ikke til store forsinkelser i leveransene.

– Vi har produsert det vi har vært i stand til, men på grunn av situasjonen har vi ikke kunnet kjøpe mer råvarer. Nå kan vi endelig bestille ny ladning med råvarer, så når disse er på plass blir det full trøkk i produksjonen igjen, sier Liane.

Det er blant annet råmateriale fra opiumsvalmuer som sendes den lange veien til Kragerø for å gjøres om til ingredienser i smertestillende tabletter.

– Fantastisk gledelig for norsk legemiddelproduksjon

Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI, er svært glad på fabrikkens og de ansattes vegne.

Monica Larsen og Jone Blikra fikk den glade meldingen mellom to møter på Stortinget i dag.

– Det er av stor nasjonal interesse at produksjonen hos Palla Pharma opprettholdes. Både av arbeidsplasshensyn, av verdiskapingshensyn og av beredskapshensyn. Vi trenger en industriell aktør som produserer tabletter, og det gjør de i Kragerø. Vi trenger legemiddelprodusenter som bidrar med eksportinntekter, og det gjør de i Kragerø. Og med den lange produksjonstradisjonen besitter de dessuten svært viktig kompetanse som ikke er lett å erstatte. Det er fantastisk gledelig at alt dette nå er reddet, sier Larsen.

Også Kragerøs tidligere ordfører, Jone Blikra (Ap), er overlykkelig over de gode nyhetene.

– Dette er ikke bare viktig for lokalsamfunnet i Kragerø og alle arbeidsplassene det sikrer, men det er viktig for norsk legemiddelberedskap og for helsenæringen i Norge, sier Blikra, som har sittet i kommunestyret i Kragerø i 31 år, men som nå har rykket opp til fast plass på Stortinget etter at det ble omrokkeringer i statsrådskabalen tidligere denne måneden.

Les også

– Det er absolutt kritisk for den voksende helsenæringen hvis denne kompetansen skulle forsvinne nå

Et viktig stykke Norsk farmahistorie kan gå mot slutten

80 årsverk og en tradisjonsrik fabrikk kan gå tapt i Kragerø

Fabrikken som lindrer smerte